Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

TASTE ACADEMY

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Watermelon granita

A+ A-
drukuj
  • 2 kg watermelon
  • 150g brown sugar
  • 100 ml boiled water (or non-carbonated bottled water)
  • 1 pot fresh mint/lemon balm
  • 100 ml lemon juice

Sposób przyrządzania:

Warm water in a pot, add sugar, stir until it melts, and leave it to chill. Finely chop mint or lemon balm leaves, spare a couple of leaves for garnish. Peel the watermelon, remove the seeds, chop and blend it with a blender. Add cooled water and sugar, lemon juice and chopped mint or lemon balm leaves to the blended watermelon and blend the mixture once more. Pour the purée to a broad and flat dish, then place it in the freezer for minimum 2-3 hours, stirring it from time to time (every 20-30 minutes) until granita resembles thick crystals. Scrape granita off with a spoon and portion it into glass cups. Garnish with a mint leaf.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Pomidory faszerowane serem, tuńczykiem i oliwkami

  • Domowe müsli – zdrowy początek dnia

  • Płatki z jogurtem i owocami

  • Szaszłyki jagnięce z sosem tzatziki

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Chutney z jabłek

    Posiekać imbir, cebule i czosnek. Obrane i pokrojone jabłka gotować w occie z cukrem, aż będą miękkie. Dodać imbir, cebule i czosnek oraz wszystkie...

    więcej
  • Halaszle - zupa rybna po węgiersku

    Ryby oprawić, usunąć głowę i ogon, pokroić na filety. Do głębokiego naczynia z wodą włożyć kawałki ryby oraz pokrojoną w prążki cebulę....

    więcej
  • Wakacyjne brownie

    Piekarnik nagrzać do 170 °C. Formę wyłożyć wysmarowanym tłuszczem papierem do pieczenia. Do roztopionego w połowie masła dodać połamaną w kostkę...

    więcej
  • Żytnie razowe pieczywo na świeżym zakwasie

    Z mąki i wody w proporcjach 1:1 przygotować zaczyn. 100g mąki wymieszać (drewnianą lub plastikową łyżką) z letnią wodą (100g), aby otrzymać...

    więcej