Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Kaczka pieczona

A+ A-
drukuj
  • kaczka około 2,5kg
  • 2 jabłka
  • 2 laski cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • tymianek świeży
  • 1 gałązka rozmarynu
  • pomarańcza
  • łyżka masła
  • olej
  • oliwa

Sposób przyrządzania:

Wyciąć z tuszki piersi razem ze skórą, kaczkę nadziać pokrojonymi jabłkami, cynamonem, anyżem, tymiankiem i rozmarynem. Natrzeć kaczkę olejem piec wolno (3-4h) w temperaturze 150°C, pod przykryciem, aż mięso zacznie odpadać od kości. Piersi marynować około pół godziny w soku ze świeżo wyciśniętej pomarańczy i oliwy. Piec na dobrze rozgrzanej patelni, skórą w dół, aż będzie chrupiąca. Następnie włożyć na 10 min do piekarnika, żeby mięso doszło - ale nadal było różowe w środku. Po upieczeniu odstawić na 10 minut, aby mięso odpoczęło i po tym kroić na plastry. Z pozostałego soku z marynowania przygotować sos, doprawiając go solą i pieprzem i odparowując do uzyskania gęstszej emulsji. Na koniec dodać masło. Podawać z gotowanymi jarzynami, pure ziemniaczanym

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Rozmaryn
  • Cynamon
  • Tymianek
  • Jabłka
  • Kaczka
  • Olej
  • Masło
  • Oliwa
  • Anyż
  • Pomarańcz

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Krewetki w cieście filo

  • Ciasteczka zuziowe

  • Bekonowe „muffinki”

  • Pierś grillowana w pomarańczach

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Brushetta

    Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wydrążony miąższ pokroić w kostkę. Do pomidorów dodać łyżkę oliwy, szczyptę oregano i posiekaną bazylię....

    więcej
  • Puchar sułtański

    Cukier wolno podgrzewać w suchym rondlu, jak się skarmelizuje dodać połowę śmietanki i podgrzewać, aż zgęstnieje. Sos czekoladowy: gorzką...

    więcej
  • Kiełki z patelni

    Kiełki razem z olejem wrzucić na rozgrzaną patelnię i krótko podsmażyć - do podgrzania, idealne jako dodatek do dań głównych.

    więcej
  • Płatki z jogurtem i owocami

    Płatki owsiane zgotować lub zalać wrzątkiem aby zmiękły. Następnie dodać jogurt i odstawić do wystygnięcia. Do ostudzonej owsianki dodajemy...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY