Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Pasztet z tofu

  • 3 kostki tofu wędzonego (480 g)
  • 30 dag pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 1 średnia cebula
  • 1 kajzerka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki oleju
  • po pół łyżeczki: majeranku, tymianku, lubczyku, rozmarynu i kurkumy.
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzania:

Cebulę posiekać, a następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju. Gdy się zarumieni, dodać pokrojone pieczarki i smażyć do momentu całkowitego odparowania wody. W maszynce do mielenia zemleć tofu, cebulę z pieczarkami, namoczoną i odciśniętą kajzerkę. Do masy dodać jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, zioła, mąkę ziemniaczaną i płatki owsiane. Doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować olejem, wysypać bułką tartą, przełożyć do niej uzyskaną masę, a następnie włożyć do nagrzanego do 180° piekarnika i piec przez 40-45 minut. Pasztet wyciągnąć z formy po całkowitym ostygnięciu.

więcej o przepisie zobacz wszystkie przepisy

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Gazpacho – hiszpański chłodnik (porcja dla 3-4 osób)

  • Turbot pieczony w soli

  • Pasta z bobu

  • Zupa szparagowa

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Makowiec

    Mak opłukać i sparzyć, moczyć przez 2 godziny. Następnie zmielić z cukrem i margaryną. Do maku dodać olejek i ubitą pianę z 3 białek. Dokładnie...

    więcej
  • Grillowanie krewetki

    Krewetki oczyścić. Z pozostałych składników przygotować marynatę. Wrzucić do niej krewetki i zamieszać by równomiernie pokryły się zalewą....

    więcej
  • Buraczki zasmażane

    Buraki ugotować do miękkości, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Doprawić przyprawami i sokiem z cytryny. Rozpuścić odrobinę masła, dodać buraki i...

    więcej
  • Koktajl - Miętowy Czar

    Sok grejpfrutowy wymieszać z lodem i syropem miętowym w shakerze. Do wysokiej szklanki włożyć gałązki mięty i wlać mieszankę. Uzupełnić wodą...

    więcej