Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Rolada schabowa ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

  • 1 kg schabu
  • 1/2 kg świeżego szpinaku
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 jajko
  • 2 cebule
  • 4 łyżki suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 liście laurowe
  • garść posiekanych liści świeżej bazylii
  • 100g suszonych pomidorów
  • sól, pieprz
  • ½ szklanki oleju

Sposób przyrządzania:

Schab umyć i przekroić wzdłuż na płat o grubości około1 centymetra, delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa. Następnie mięso natrzeć zmiażdżonymi 3 ząbkami czosnku, 3 łyżkami majeranku, posypać solą, pieprzem, zrolować w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 4-5 godzin. Szpinak opłukać, odsączyć z wody. Cebulę i pozostałe ząbki czosnku drobno pokroić i podsmażyć na patelni na oleju, dodać poszatkowany szpinak i pokrojone w paski suszone pomidory. Smażyć przez chwilę, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem. Na końcu wbić całe jajko, wszystko dokładnie wymieszać. Schłodzony płat schabowy rozwinąć i rozprowadzić na nim całą masę szpinakowo-pomidorową. Mięso zrolować i związać sznurkiem, skropić olejem, posypać pozostałą łyżką majeranku i obłożyć liśćmi laurowymi. Roladę włożyć do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Piec pod przykryciem w temperaturze 180°C przez około 1 godzinę i 30-40minut. Po upieczeniu, ściągnąć sznurek oraz liście laurowe, pokroić w plastry. Podawać z młodymi ziemniakami.

więcej o przepisie zobacz wszystkie przepisy

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Karjalanpiirakat - pierogi karelskie

  • Polędwiczki wieprzowe w pesto

  • Ratatouille

  • Makowiec

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Jajka sadzone w cieście francuskim

    Ciasto francuskie pokroić na 8 prostokątów. Płytkie foremki lub kokilki wyłożyć papierem do pieczenia. W każdej ułożyć ciasto, tak aby brzegi...

    więcej
  • Risotto z kurczakiem curry

    Filet z kurczaka oczyścić, osuszyć, pokroić i podsmażyć na patelni z przyprawą curry, dodać cukinię. Całość dusić pod przykryciem około 10 min....

    więcej
  • Biała pizza z serem i łososiem

    W misce połączyć mąkę z drożdżami, solą, oliwą z oliwek oraz letnią wodą i zagniatać przez 8–10 minut, aż ciasto zrobi się miękkie i...

    więcej
  • Salsa meksykańska

    Warzywa obmyć, z papryk usunąć gniazda, pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i smażyć na patelni razem z...

    więcej