Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Mus czekoladowy wg Audrey Hepburn

  • 400 g gorzkiej czekolady
  • 3 . łyżki (50 g) masła
  • 2 jajka (oddzielić żołtka od
  • białek) i jedno białko
  • 3 łyżki (40 g) cukru

Sposób przyrządzania:

Rozkrusz trzy czwarte (300 g) czekolady na drobne kawałki i włóż do rondla: roztop w kąpieli wodnej na wolnym ogniu, stale mieszając. Kiedy czekolada się całkiem rozpuści, wyjmij rondel z gorącej wody, dodaj masło, dwa żółtka i cukier. Ubij trzy białka w misce na sztywną pianę, następnie dodaj mieszankę czekoladową, delikatnie mieszając w kierunku od dna w gorę gumową łopatką, aby piana nie opadła. Wstaw pod przykryciem do lodówki na trzy godziny. Udekoruj mus wiórkami z pozostałej czekolady. Przepis pochodzi z biografii Audrey Hepburn pt. Audrey w domu napisanej przez syna aktorki Lukę Dottiego, która ukaże się nakładem Wydawnictwa Literackiego 3 marca 2016 roku.

więcej o przepisie zobacz wszystkie przepisy

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Pasztecik

  • Zupa z kalafiorem i szparagami

  • Szparagi z szynką w sosie beszamelowym

  • Nóżki "spieczone słońcem"

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Tiramisu

    Zamoczyć w kawie biszkopty z obu stron - nabiorą specyficznego smaku i aromatu, ale zbytnio nie rozmiękną. Nasiąknięte biszkopty ułożyć w osobnym...

    więcej
  • Kiełbasa z soczewicą po francusku

    Na rozgrzanej oliwą patelni podsmażyć cebulę do uzyskania efektu zrumienienia, dodać marchewkę pokrojoną w kostkę. Po ok 4 minutach dodać sprasowany...

    więcej
  • Śledź pod pierzynką

    Białka jajek zetrzeć na tarce, cebulę połączyć ze śmietaną i majonezem, doprawić pieprzem. Śledzie ułożyć na talerzach (po dwa na osobę) na...

    więcej
  • Kompot wigilijny z suszonych owoców

    Suszone owoce pozostawić do namoczenia w wodzie na kilka godzin. Po upłynięciu tego czasu ugotować, dodając cukier, goździki oraz skórkę z cytryny....

    więcej