Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Pulpeciki cielęce z makaronem

  • 20dkg łopatki cielęcej
  • 1 jajko
  • 100g tartego parmezanu
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 małe cebule
  • masło (do smażenia)
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • mały słoik przecieru pomidorowego
  • pomidory w puszce (bez skórki)
  • opakowanie makaronu tagliatelle
  • 2 łyżki mąki
  • oregano

Sposób przyrządzania:

Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Mięso wraz z jedną pokrojoną cebulą przemielić w maszynce, następnie wymieszać ze śmietaną, jajkiem, bułką tartą i doprawić solą oraz pieprzem. Z całości uformować małe kulki, obtoczyć je mąką, odstawić. W głębokim naczyniu podsmażyć drugą z pokrojonych cebul, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, pulpeciki (czekać, aż się zrumienią), a następnie przecier pomidorowy i pomidory w puszce. Gotować wszystko na małym ogniu, pod przykryciem, przez około 25 minut. Doprawić przyprawami. W osobnym naczyniu ugotować makaron tagliatelle (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Danie układać na talerzu w następującej kolejności: ugotowany makaron, pulpety w sosie, tarty parmezan.

więcej o przepisie zobacz wszystkie przepisy

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Mus malinowy z tofu

  • Turbot pieczony w soli

  • Koreczki z łososia

  • Sałatka śledziowo-jabłkowa

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Cielęcina na batatach i rukoli

    Cielęcinę umyć, osuszyć, posmarować oliwą i posypać ziołami, krojonym czosnkiem i polać sokiem z cytryny. Zostawić w lodówce na minimum 30 minut....

    więcej
  • Rozgrywające ziemniaczki

    Ziemniaki pokroić w ćwiartki, wrzucić do dużej miski. Do tego dodać oliwę, zmiażdżony czosnek, pokrojoną papryczkę chilli i paprykę (w paseczki)....

    więcej
  • Sakiewki z kurczakiem

    Kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić solą i pieprzem i podsmażyć na odrobinie oliwy. Po uzyskaniu złotego koloru odstawić mięso na bok niech...

    więcej
  • Filet zapiekany w serze i żurawinie

    Brokuły podgotować na parze przez 2 minuty. W międzyczasie wstawić do naczynia żaroodpornego filet, ananas, podgotowane brokuły i posypać startym...

    więcej