Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Wiosenne krokiety

A+ A-
drukuj
  • 250 g mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 l wody
  • sól
  • 250 g chudej wieprzowiny
  • 150 g krewetek gotowanych
  • 1 cebula
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 250 g kiełków sojowych
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru
  • sól
  • olej do smażenia

Sposób przyrządzania:

Sporządzić ciasto naleśnikowe i odstawić na 15 min. Mięso i krewetki drobno posiekać, następnie obsmażyć na niewielkiej ilości oleju przez ok. 1 min. Dodać kiełki, drobno pokrojona cebule i łodygę selera. Smażyć, ciągle mieszając, dalsze 3 minuty. Połączyć z cukrem, sosem sojowym, posolić i dobrze wszystko wymieszać. Z ciasta usmażyć cienkie naleśniki. Na każdy nałożyć niewiele farszu. Brzegi złożyć do środka i zrolować. Końce naleśników zakleić woda rozrobiona z mąka. Krokiety delikatnie układać na mocno rozgrzanym oleju, smażyć do zrumienienia. Gotowe, osączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać na gorąco, z sosem np. śliwkowym.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Seler naciowy
  • Cebula
  • Cukier
  • Sos sojowy
  • Woda
  • Kiełki sojowe
  • Sól
  • Jajka
  • Olej
  • Wieprzowina
  • Krewetki
  • Mąka
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Brushetta salsa

  • Karjalanpiirakat - pierogi karelskie

  • Jamie Oliver: łosoś pieczony w folii z fasolką szparagową

  • Pulpeciki cielęce z makaronem

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Grillowana pierś w ziołach

    Pierś grillować na patelni lub grillu elektrycznym, warzywa dusić w oliwie na patelni pod przykryciem przez około 8 minut pod koniec dodać zioła. Danie...

    więcej
  • Bekonowe „muffinki”

    Foremki na muffinki (silikonowe, ceramiczne lub metalowe) wysmarować dokładnie oliwą. Na dnie każdej foremki ułożyć wyciętą kromkę chleba...

    więcej
  • Gazpacho – hiszpański chłodnik (porcja dla 3-4 osób)

    Pokroić w drobną kostkę: oczyszczone papryki, cebulkę, ogórek ze skórką, obrane pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek. Do warzyw wlać sos...

    więcej
  • Tiramisu

    Zamoczyć w kawie biszkopty z obu stron - nabiorą specyficznego smaku i aromatu, ale zbytnio nie rozmiękną. Nasiąknięte biszkopty ułożyć w osobnym...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY