Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Muffinki z kremem mascarpone

A+ A-
drukuj
  • Ciasto:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szklanka kefiru
  • 2 jajka
  • ½ kostki masła
  • Krem różowy:
  • 125g miękkiego masła
  • 220g serka mascarpone
  • 200g cukru pudru
  • 4 łyżki syropu „różowego” (wiśniowego, malinowego lub truskawkowego)
  • Krem czekoladowy:
  • 125g miękkiego masła
  • 220g serka mascarpone
  • 200g płatków czekoladowych lub pokruszonych orzechów
  • 150g cukru pudru
  • 40g kakao

Sposób przyrządzania:

Masło stopić, przestudzić. Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Następnie do miski z suchymi dodać mokre i całość wymieszać łyżką. Masę wyłożyć do połowy form muffinkowych. Piec około 20 minut w 150° C. Składniki poszczególnych kremów dokładnie zmiksować. Na upieczone muffinki wycisnąć przy pomocy szprycy „spirale” z kremu mascarpone i udekorować: wisienką z syropu, świeżą truskawką, maliną (krem różowy) lub posypać płatkami czekolady i orzechami (krem czekoladowy).

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cukier
  • Cukier waniliowy
  • Czekolada
  • Syrop malinowy
  • Jajka
  • Cukier puder
  • Proszek do pieczenia
  • Kakao
  • Ser mascarpone
  • Masło
  • Kefir

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Pikantny kurczak z orzechami i chilli

  • Steak T-bone z pure z batatów z syropem klonowym i szczypiorkiem

  • Muffiny z oliwkami

  • Serek z jabłkiem

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Pesto bazyliowo melisowe

    Sos pesto: czosnek obrać i pokroić w plasterki. Jogurt wymieszać z musztardą oraz oliwą i zmiksować blenderem lub utrzeć z pozostałymi składnikami...

    więcej
  • Pierogi z kaszą gryczaną

    Przygotować ciasto na pierogi według sprawdzonego przepisu. Kaszę ugotować na sypko i odstawić do przestudzenia. Twaróg rozdrobnić widelcem. Cebulę...

    więcej
  • Stek cielęcy w sosie borowikowym

    Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry, lekko rozbić, przyprawić solą i pieprzem, a następnie usmażyć na rozgrzanej patelni do uzyskania efektu...

    więcej
  • Kurczak po tajsku

    Ryż gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W woku rozgrzać łyżkę oleju, dodać drobno posiekany czosnek i imbir, chwilę podsmażać, dodać...

    więcej