Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Muffinki z kremem mascarpone

A+ A-
drukuj
  • Ciasto:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szklanka kefiru
  • 2 jajka
  • ½ kostki masła
  • Krem różowy:
  • 125g miękkiego masła
  • 220g serka mascarpone
  • 200g cukru pudru
  • 4 łyżki syropu „różowego” (wiśniowego, malinowego lub truskawkowego)
  • Krem czekoladowy:
  • 125g miękkiego masła
  • 220g serka mascarpone
  • 200g płatków czekoladowych lub pokruszonych orzechów
  • 150g cukru pudru
  • 40g kakao

Sposób przyrządzania:

Masło stopić, przestudzić. Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Następnie do miski z suchymi dodać mokre i całość wymieszać łyżką. Masę wyłożyć do połowy form muffinkowych. Piec około 20 minut w 150° C. Składniki poszczególnych kremów dokładnie zmiksować. Na upieczone muffinki wycisnąć przy pomocy szprycy „spirale” z kremu mascarpone i udekorować: wisienką z syropu, świeżą truskawką, maliną (krem różowy) lub posypać płatkami czekolady i orzechami (krem czekoladowy).

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cukier
  • Cukier waniliowy
  • Czekolada
  • Syrop malinowy
  • Jajka
  • Cukier puder
  • Proszek do pieczenia
  • Kakao
  • Ser mascarpone
  • Masło
  • Kefir

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Frytki ze słodkich ziemniaków

  • Marynowany pastą Tom-Yum i trzcinowym cukrem filet halibuta

  • Pesto bazyliowo melisowe

  • Pieczeń cielęca z indykiem i marchewką

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Sałatka z rukoli i pomidorków koktajlowych

    Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki, wymieszać z rukolą i roszponką. Polać miodem, octem balsamicznym i oliwą, delikatnie wymieszać i posypać...

    więcej
  • Salsa meksykańska

    Warzywa obmyć, z papryk usunąć gniazda, pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i smażyć na patelni razem z...

    więcej
  • Tarta cebulowa

    Ze składników ciasta wyrobić gładką masą. Ułożyć w nasmarowanej masłem formie i dokładnie nakłuć dno widelcem. Piec do lekkiego zrumienienia w...

    więcej
  • Halaszle - zupa rybna po węgiersku

    Ryby oprawić, usunąć głowę i ogon, pokroić na filety. Do głębokiego naczynia z wodą włożyć kawałki ryby oraz pokrojoną w prążki cebulę....

    więcej