Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Bekonowe „muffinki”

A+ A-
drukuj
  • chleb
  • po 2 plastry parzonego boczku na porcję
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 200 ml mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • po 1 jajku na porcję
  • 30 g żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • oliwa

Sposób przyrządzania:

Foremki na muffinki (silikonowe, ceramiczne lub metalowe) wysmarować dokładnie oliwą. Na dnie każdej foremki ułożyć wyciętą kromkę chleba posmarowaną z obu stron masłem. Przygotować sos serowy: w rondelku rozpuścić masło i dodać mąkę, chwilę smażyć. Zdjąć rondelek z ognia, dodać podgrzane mleko i szybko rozmieszać żeby nie było grudek, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, Dodać sera i dalej podgrzewać do zgęstnienia. Plastrami boczku wyłożyć górę foremki, tak aby lekko zachodził na chleb. Przyprawić solą i pieprzem. Na to ostrożnie wbić jajko i dodać sos serowy. Zapiekać w temperaturze 180°C do zrumienienia boczku i ulubionego ścięcia jajek.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Boczek
  • Chleb tostowy
  • Gałka muszkatołowa
  • Mąka
  • Masło
  • Natka pietruszki
  • Oliwa
  • Pieprz mielony
  • Ser żółty tarty
  • Sól
  • Jajka
  • Mleko
  • Pita
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Gnocchi

  • Pucharowe hamburgery

  • Zupa kapuściana

  • Chutney z jabłek

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Gołąbki podhalańskie na kwaśnicy

    Kaszę ugotować na półtwardo w dużej ilości osolonej wody, dokładnie przepłukać na sicie pod bieżącą wodą. Drobno posiekaną cebulę zrumienić...

    więcej
  • Pierś z gęsi z pierożkami z kaszy gryczanej i marchewką

    Piersi z gęsi umyć dzień wcześniej i pozostawić na noc do wymoczenia w wodzie, dodając 2 łyżki soli. Następnego dnia gęś wyjąć z wody, osuszyć,...

    więcej
  • Potrawka z kaszą jaglaną

    Kaszę wrzucić na lekko osolony wrzątek i ugotować al dente. Mięso pokroić w kostkę, doprawić i przesmażyć na oliwe. Dynię pokroć w równą...

    więcej
  • Schab pieczony

    Tłuszcz na mięsie nakroić w kostkę, posmarować miodem i musztardą oraz doprawić solą i pieprzem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez około...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY