Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.
Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe.
Sposób przyrządzania:
Zamoczyć w kawie biszkopty z obu stron - nabiorą specyficznego smaku i aromatu, ale zbytnio nie rozmiękną. Nasiąknięte biszkopty ułożyć w osobnym naczyniu, jeden obok drugiego. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, aż do uzyskania jednolitej masy. Dodać ser mascarpone i ubitą z białek pianę. Połowę masy wyłożyć równomiernie na warstwę biszkoptów i posypać obficie kakao (najlepiej w tym celu użyć gęstego sitka). Przykryć kolejną warstwą namoczonych biszkoptów (w przeciwnym do poprzedniego kierunku) i posmarować pozostałą masą kremową. Gotowy torcik włożyć na kilka godzin do lodówki. Tuz przed podaniem wierzch tiramisu posypać raz jeszcze kakao i delikatnie poprószyć gorzką czekoladą. Deser tiramisu pokrojony w kwadraty doskonale smakuje z kawa lub winem deserowym.
lub wyszukaj w przepisach

Z fenkuła usunąć zielone łodygi i odciąć dół z korzenia, pokroić na cieniutkie plasterki i wrzucić do bardzo zimnej wody na 3-5, w tym czasie...
więcej
Olej na patelni podgrzać i delikatnie podsmażać cebulę oraz papryki (przez 4–6 minut, aż zmiękną i większość wilgoci wyparuje). Zmiksować...
więcej
Gruszki oczyścić z gniazd nasiennych i podzielić na ósemki. Na patelni roztopić 1 łyżkę masła, dodać miód. Owoce wrzucić na rozgrzaną patelnię,...
więcej
Cebule posiekać,sałatę lodową oraz ser Beemster Royaal pokroić w cienkie paski. Podgrzać oliwę w garnku do zupy i podsmażyć cebule. Kostki bekonu...
więcej
