
Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.
Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe.
Sposób przyrządzania:
Zamoczyć w kawie biszkopty z obu stron - nabiorą specyficznego smaku i aromatu, ale zbytnio nie rozmiękną. Nasiąknięte biszkopty ułożyć w osobnym naczyniu, jeden obok drugiego. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, aż do uzyskania jednolitej masy. Dodać ser mascarpone i ubitą z białek pianę. Połowę masy wyłożyć równomiernie na warstwę biszkoptów i posypać obficie kakao (najlepiej w tym celu użyć gęstego sitka). Przykryć kolejną warstwą namoczonych biszkoptów (w przeciwnym do poprzedniego kierunku) i posmarować pozostałą masą kremową. Gotowy torcik włożyć na kilka godzin do lodówki. Tuz przed podaniem wierzch tiramisu posypać raz jeszcze kakao i delikatnie poprószyć gorzką czekoladą. Deser tiramisu pokrojony w kwadraty doskonale smakuje z kawa lub winem deserowym.
lub wyszukaj w przepisach
Ziemniaki ugotować i pokroić na większe kawałki. Pomidorki umyć i przekroić na pół. Paprykę pokroić w paski, a cebulę - w krążki. Makrelę...
więcejPomidory sparzyć i obrać ze skórki. Ogórka, paprykę (bez pestek), czosnek i cebulę obrać, pokroić na kawałki i zmiksować, dodając ocet winny,...
więcejCiasto: mąkę, mleko, jajka, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia wymieszać, całość ugnieść i pozostawić na około 25 minut w lodówce. Mus:...
więcejRyż z cukrem gotować na małym ogniu w mleczku kokosowym do miękkości (powinien być kleisty), mango obrać i pokroić w cienkie plasterki. Podawać na...
więcej