Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.
Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe.
Sposób przyrządzania:
Zamoczyć w kawie biszkopty z obu stron - nabiorą specyficznego smaku i aromatu, ale zbytnio nie rozmiękną. Nasiąknięte biszkopty ułożyć w osobnym naczyniu, jeden obok drugiego. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, aż do uzyskania jednolitej masy. Dodać ser mascarpone i ubitą z białek pianę. Połowę masy wyłożyć równomiernie na warstwę biszkoptów i posypać obficie kakao (najlepiej w tym celu użyć gęstego sitka). Przykryć kolejną warstwą namoczonych biszkoptów (w przeciwnym do poprzedniego kierunku) i posmarować pozostałą masą kremową. Gotowy torcik włożyć na kilka godzin do lodówki. Tuz przed podaniem wierzch tiramisu posypać raz jeszcze kakao i delikatnie poprószyć gorzką czekoladą. Deser tiramisu pokrojony w kwadraty doskonale smakuje z kawa lub winem deserowym.
lub wyszukaj w przepisach
Przygotowanie lodów: jogurt, otartą skórkę i sok z limonki, ziarenka wanilii oraz ksylitol zmiksuj na gładką masę aż do rozpuszczenia ksylitolu....
więcejPomidory sparzyć, obrać ze skórki, wydrążony miąższ pokroić w kostkę. Do pomidorów dodać łyżkę oliwy, szczyptę oregano i posiekaną bazylię....
więcejMięso obmyć, pokroić w plastry, obtoczyć w mące, zrumienić na rozgrzanym maśle, a następnie dusić pod przykryciem przez około 10-15 minut, dodając...
więcejUmyć warzywa. Pokroić bakłażana i cukinię w kostkę wielkości serków pizzicotti, następnie podsmażyć na odrobinie oliwy dodając sól i pieprz....
więcej