Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Pieczeń cielęca z indykiem i marchewką

A+ A-
drukuj
  • 1 kg cielęciny (najlepiej mostek cielęcy)
  • 0,5 kg mięsa z indyka mielonego
  • 1 marchew
  • pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka bulionu
  • pół szklanki białego wina wytrawnego
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

Sposób przyrządzania:

Mięso umyć, osuszyć, zalać marynatą zrobioną z posiekanej cebuli, czosnku, bulionu, wina i przypraw i odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia wyjąć cielęcinę z marynaty, pozostawić do osuszenia. W tym czasie natrzeć mięso indycze sprasowanym czosnkiem, oprószyć przyprawami i koperkiem i nałożyć na kawałek mostka, pozostawiając skórę na wierzchu. Marchewkę pokroić w słupki, nałożyć na mięso indycze. Całość zawinąć w roladę i związać (lub spiąć wykałaczkami). Piec około 1,5 godziny w temperaturze 200°C. W trakcie pieczenia mięso podlewać wypływającym sosem. Podawać z ziemniakami i marchewką z groszkiem.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Bulion
  • Czosnek
  • Wino białe
  • Woda
  • Sól
  • Koperek
  • Majeranek
  • Mięso mielone
  • Pieprz czarny
  • Marchew

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Karjalanpiirakat - pierogi karelskie

  • Omlet

  • Polędwiczki cielęce w sosie żurawinowym

  • Jagnięcina w musztardzie z purre ziemniaczano selerowym

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Koktajl - Miętowy Czar

    Sok grejpfrutowy wymieszać z lodem i syropem miętowym w shakerze. Do wysokiej szklanki włożyć gałązki mięty i wlać mieszankę. Uzupełnić wodą...

    więcej
  • Cevapčići

    Cebulę i czosnek drobno posiekać, dodać do mięsa i wymieszać, dolewając stopniowo wody i doprawiając przyprawami do smaku. Całość przykryć folią...

    więcej
  • Biszkopcik z wiśniami

    Białka ubić ze szczyptą soli. W drugiej misce ubić żółtka z cukrem na jasnożółta masę, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Do masy z żółtkami...

    więcej
  • Spaghetti al pomodoro wedługu Audrey Hepburn

    Zacznij od pomidorów: włóż je do dużego rondla z cebulą, selerem i marchewką i trzymaj na mocnym ogniu pod przykryciem przez dziesięć minut, aż...

    więcej