Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Arancini sycylijskie

A+ A-
drukuj
  • 300 g risotto z ryżu arborio
  • 60 g pikantnej gorgonzoli
  • 60g startej mozzarelli
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 3 szklanki bułki tartej
  • olej do smażenia

Sposób przyrządzania:

Ostudzić risotto. W misce przy pomocy widelca wymieszać pokruszoną gorgonzolę i startą mozzarellę z masy serowej formować kulki wielkości oliwki i układać na talerzu lub desce. Z masy ryżowej ubierać po 2 łyżki ryżu i na dłoni formować kulki, i faszerować je „oliwkami” serowymi. Tak utworzone kulki panierować jak kotlety: najpierw w mące, roztrzepanym jajku a na końcu bułce tartej. Rozgrzać olej w dużym garnku lub frytkownicy. Do gorącego oleju ostrożnie wsunąć jednocześnie 3 - 4 kule i smażyć na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym - trzymać w cieple (np. W piekarniku), dopóki nie są gotowe do podania.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Ryż
  • Bułka tarta
  • Ser gorgonzola
  • Ser mozzarella
  • Jajka
  • Olej
  • Mąka
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Roladki z cukinii nadziewane fetą

  • Steak T-bone z pure z batatów z syropem klonowym i szczypiorkiem

  • Roladki z grillowanej cukinii

  • Lemoniada miętowo-arbuzowa

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Zielone farfalle

    Makaron wrzucić na osolony wrzątek i gotować według przepisu na opakowaniu. Zmieloną wołowinę podsmażać z czosnkiem przez około 5 minut na oliwie,...

    więcej
  • Pieczeń cielęca z indykiem i marchewką

    Mięso umyć, osuszyć, zalać marynatą zrobioną z posiekanej cebuli, czosnku, bulionu, wina i przypraw i odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia...

    więcej
  • Suflety paprykowe z serem

    Olej na patelni podgrzać i delikatnie podsmażać cebulę oraz papryki (przez 4–6 minut, aż zmiękną i większość wilgoci wyparuje). Zmiksować...

    więcej
  • Łosoś teriyaki z grilla

    Łososia marynuj z sosie i liściach tymianku przez pół godziny, następnie grilluj lub piecz na patelni grillowej po 7 min z każdej strony. Podawaj z...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY