Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Arancini sycylijskie

A+ A-
drukuj
  • 300 g risotto z ryżu arborio
  • 60 g pikantnej gorgonzoli
  • 60g startej mozzarelli
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 3 szklanki bułki tartej
  • olej do smażenia

Sposób przyrządzania:

Ostudzić risotto. W misce przy pomocy widelca wymieszać pokruszoną gorgonzolę i startą mozzarellę z masy serowej formować kulki wielkości oliwki i układać na talerzu lub desce. Z masy ryżowej ubierać po 2 łyżki ryżu i na dłoni formować kulki, i faszerować je „oliwkami” serowymi. Tak utworzone kulki panierować jak kotlety: najpierw w mące, roztrzepanym jajku a na końcu bułce tartej. Rozgrzać olej w dużym garnku lub frytkownicy. Do gorącego oleju ostrożnie wsunąć jednocześnie 3 - 4 kule i smażyć na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym - trzymać w cieple (np. W piekarniku), dopóki nie są gotowe do podania.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Ryż
  • Bułka tarta
  • Ser gorgonzola
  • Ser mozzarella
  • Jajka
  • Olej
  • Mąka
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Domowe müsli – zdrowy początek dnia

  • Sałatka z makrelą i pomidorkami

  • Kutia

  • Fondue serowe

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Makaron ze szparagami i pomidorami

    Szparagi obrać, opłukać i gotować około 15 minut w osolonej wodzie, następnie osączyć. Główki szparagów odkroić i odłożyć, szparagi pokroić...

    więcej
  • Zielona surówka

    Kapusty posiekać, zasypać odrobiną soli i ugnieść dłońby aby warzywa zmiękły i puściły wodę. Dodać posiekaną cebulkę, szczypiorek i natkę....

    więcej
  • Koktajl - Miętowy Czar

    Sok grejpfrutowy wymieszać z lodem i syropem miętowym w shakerze. Do wysokiej szklanki włożyć gałązki mięty i wlać mieszankę. Uzupełnić wodą...

    więcej
  • Grillowany filet ze szparagami i parmezanem

    Filet wrzucić na grillową patelnię i smażyć z obydwu stron po 4 minuty. Szparagi wrzucić do wrzątku na około 4 minuty, polać oliwą i posypać...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY