Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Ciasteczka z lentilkami

A+ A-
drukuj
  • 1 kostka miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • 1i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka rodzynek
  • 1-2 opakowania lentilków

Sposób przyrządzania:

Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i wymieszać. Dodać mąkę, sodę, sól i dokładnie wymieszać lub zmiksować. Do masy dodać rodzynki, rozdrobnioną czekoladę i połowę lentilków. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Z masy robić małe kulki lub nakładać łyżeczką na blachę, zachowując spore odstępy (ciastka się rozpłyną). Piec ok 15 minut (po 10 minutach można wyjąć ciastka z piekarnika, powbijać pozostałe lentilki i wstawić jeszcze raz żeby się dopiekły).

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cukier
  • Czekolada
  • Mąka
  • Masło
  • Rodzynki
  • Sól
  • Jajka
  • Soda
  • Lentilki
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Pasztet domowy

  • Bulion azjatycki z polędwicą wołową

  • Papryka faszerowana

  • Świąteczna przystawka - jajka z sardynkami i kawiorem

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Jajko sadzone w papryce

    Na rozgrzanej patelni ułożyć i lekko podsmażyć z obydwu stron pokrojone plastry papryki (zamiast plastrów można użyć do smażenia foremki...

    więcej
  • Tofu z dżemem chilli

    Na rozgrzanej patelni zrumienić posiekany czosnek, następnie dodać dżem chilli, pokrojone w kostkę tofu oraz sos sojowy. Najlepiej podawać z białym...

    więcej
  • Horta - zielona wyspa

    Zieleninę dokładnie opłukać, odciąć końcówki u nasady i zbrązowiałe liście, następnie włożyć do głębokiego naczynia z gotującą się wodą...

    więcej
  • Tuńczyk z pomidorami, oliwkami i kiełkami

    Tuńczyka pozbawić oleju. Dodać pomidory suszone, wymieszać. Następnie wrzucić pokrojone na połówki oliwki, kiełki ciecierzycy i soczewicy (bądź...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY

  • Lodówkowy must have czyli...

    Do niespodziewanej wizyty gości...

    zobacz więcej