Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

TASTE ACADEMY

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Pesto bazyliowo melisowe

  • po 1 szklance listków świeżej bazylii i melisy
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ szklanki startego sera Grana Padano
  • ½ szklanki orzeszków piniowych lub orzechów włoskich
  • ½ szklanki jogurtu lub śmietany 18%
  • 2 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
  • szklanka oliwy
  • pół łyżeczki kolorowego pieprzu
  • 1 łyżeczka chili
  • do smaku: sól cebulowa albo ziołowa

Sposób przyrządzania:

Sos pesto: czosnek obrać i pokroić w plasterki. Jogurt wymieszać z musztardą oraz oliwą i zmiksować blenderem lub utrzeć z pozostałymi składnikami sosu oraz ziołami (mają pozostać małe drobinki składników). Doprawić solą morską i kolorowym pieprzem. Spaghetti zgodnie z przepisem na opakowaniu w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy. Makaron nałożyć na talerze, polać sosem, udekorować cząstkami cytryny oraz świeżą bazylią. Podawać z białym winem.

więcej o przepisie zobacz wszystkie przepisy

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Miodowa sałatka z łososiem

  • Zupa szparagowa

  • Gofry – przepis podstawowy

  • Mazurek kajmakowy

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Kurczak z mango (dla 4 osób)

    Na patelni na małej ilości oleju podsmażyć cebulę, następnie wlać mleczko kokosowe, bulion, pokrojone kawałki suszonego mango i gotować na wolnym...

    więcej
  • Turbot pieczony w soli

    Na wstępie należy oczyścić i wypatroszyć turbota, rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Do środka ryby włożyć gałązkę rozmarynu. Zasypać solą dno...

    więcej
  • Sernik świąteczny light

    Aby upiec niskokaloryczny sernik light należy rozgrzać piekarnik do 170 stopni, natłuścić okrągłą formę (24cm) i obsypać ją mąką. Następnie...

    więcej
  • Smoothie

    Wszystkie składniki, oprócz orzechów, należy włożyć do blendera i zmiksować na jednolitą masę (w zależności od oczekiwanej konsystencji). Smacznego!

    więcej