Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

TASTE ACADEMY

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Ciasto herbaciane z rodzynkami

  • ½ kg mąki pszennej
  • 160g masła
  • 200g cukru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 3-4 torebki herbaty czarnej lub Earl Grey
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny
  • 200g rodzynek

Sposób przyrządzania:

Piekarnik nastawić na 180° C. Przygotować dwie foremki – keksówki, wysmarować je tłuszczem i posypać mąką. Rodzynki przepłukać i zalać wrzątkiem, wrzucić torebki herbaty, gotować razem przez ok. 3-5 minut. Rodzynki odsączyć i odmierzyć 2 szklanki przecedzonego naparu, schłodzić. W mikserze utrzeć masło z cukrem, dodając po kolei żółtka, mąkę, wymieszaną z sodą, proszkiem i solą. Na końcu wlać przestudzony napar herbaciany i wsypać rodzynki. Wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do dwóch „keksówek”, piec około 50minut. Po upieczeniu pozostawić upieczone ciasto jeszcze przez 5 minut w zamkniętym, wyłączonym piekarniku. Następnie wyjąć je z piekarnika, a gdy przestygnie - z foremek. Posypać cukrem pudrem. Można do bakalii dosypać suszoną żurawinę w proporcjach: 100g rodzynek – 100g żurawiny.

więcej o przepisie zobacz wszystkie przepisy

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Makowiec

  • Spaghetti

  • Rosti light

  • Ciasteczka zuziowe

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Rolada schabowa ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

    Schab umyć i przekroić wzdłuż na płat o grubości około1 centymetra, delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa. Następnie mięso natrzeć zmiażdżonymi...

    więcej
  • Krewetki w cieście filo

    Świeże krewetki należy oczyścić z pancerzy i ogonków. Jeśli mrożone – wrzucić na wrzącą wodę i gotować ok. 2-3 minuty, odcedzić. Tak...

    więcej
  • Makaron po chińsku

    Filet umyć i osuszyć, oprószyć przyprawą curry, solą i pieprzem. Podgrzać oliwę na patelni i podsmażyć cebulkę aż do zeszklenia. Dorzucić i...

    więcej
  • Tapenada

    Oliwki i kapary wsypać do wysokiego pojemnika. Dodać starty drobno parmezan i anchois oraz czosnek. Zmiksować używając blendera lub moździerza,...

    więcej