Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

TASTE ACADEMY

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Roladki ze szpinakiem i wędzonym łososiem

  • 250-300g świeżego szpinaku
  • 1 szklanka świeżej bazylii
  • 3 jajka
  • 1 łyżka koperku
  • 150 białego serka kremowego light
  • starta skórka i sok z 1,5 cytryny
  • 2-3 łyżki kaparów
  • 200 g wędzonego łososia w plastrach
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przyrządzania:

Nastawić piekarnik na 180°C. Przygotować płytką prostokątną formę do pieczenia. Świeży szpinak wrzucić do rondla, zalać odrobiną wody, gotować przez 2 minuty, następnie odcedzić i przelać zimną wodą. Wysuszyć. Do miksera wrzucić szpinak, żółtka jajek, bazylię, sól i pieprz. Zmiksować na gładką masę. Ubić białka jaj na sztywną pianę i połączyć delikatnie z masą szpinakowo -bazyliową. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i równo rozsmarować na nim masę szpinakową. Piec około 15 minut. Przełożyć na drugi papier i pozostawić do ostygnięcia. Wymieszać serek, posiekany koperek ze skórką i sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Roladę szpinakową umieścić na folii spożywczej. Posmarować serowym farszem, pozostawiając centymetrowe brzegi. Posypać kaparami, koperkiem wg uznania i świeżo zmielonym czarny pieprzem. Przykryć nadzienie plastrami łososia. Zwinąć roladę przy pomocy folii. Końce rolady mocno skręcić i zawinąć do środka. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin, najlepiej na noc. Podawać , pokrojoną w grube plastry.

więcej o przepisie zobacz wszystkie przepisy

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Granatowa Sangria

  • Pieczarki faszerowane

  • Grillowany stek z polędwicy wołowej

  • Sałatka pomarańczowa z fenkułem

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Łosoś z soczewicą

    Soczewicę zagotować razem z marchewką, łyżką oliwy z oliwek i masłem, aż warzywa będą miękkie. Po zagotowaniu zdjąć soczewicę z ognia i...

    więcej
  • Grillowanie krewetki

    Krewetki oczyścić. Z pozostałych składników przygotować marynatę. Wrzucić do niej krewetki i zamieszać by równomiernie pokryły się zalewą....

    więcej
  • Grillowana polenta z cukinią i sałatką pomidorową

    Cukinie pokroic na długie cienkie paski, np. obieraczką do warzyw, przyprawić solą, pieprzem i polać oliwą, wymieszać delikatnie w misce. Na warzywa...

    więcej
  • Omlet

    Roztopić 10g tłuszcz kokosowy przyrządzić masę jajeczną z dwóch ubitych jajek i smażyć 2-3 minuty. Pokroić w plasterki banana i pomarańcze i...

    więcej