Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.
Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe.
Sposób przyrządzania:
Żurawinę moczyć przez około godzinę w nalewce, natomiast bułkę - do miękkości w wodzie. Do garnka z wodą włożyć pokrojone na kawałki udka i piersi, a następnie doprawić zielem angielskim i liściem laurowym i gotować razem z marchewką, porem, selerem i pietruszką. Na patelni podgrzać smalec, podsmażyć na małym ogniu oczyszczone gęsie wątróbki aż do uzyskania efektu miękkości. Ugotowane mięso wyjąć z garnka i pozostawić do osuszenia, następnie podzielić na mniejsze części i zmiksować, dodając podsmażoną wątróbkę, jajka i nasączone wodą kawałki bułki. Powstałą masę wymieszać z odsączoną z nalewki żurawiną, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a na koniec włożyć do naczynia żaroodpornego, wyłożonego papierem do pieczenia i nasmarowanego masłem. Piec około 1,5 godziny w temperaturze do 150 °C. Po upieczeniu wystudzić.
lub wyszukaj w przepisach

Rozkrusz trzy czwarte (300 g) czekolady na drobne kawałki i włóż do rondla: roztop w kąpieli wodnej na wolnym ogniu, stale mieszając. Kiedy czekolada...
więcej
Foremki na muffinki (silikonowe, ceramiczne lub metalowe) wysmarować dokładnie oliwą. Na dnie każdej foremki ułożyć wyciętą kromkę chleba...
więcej
Cebulę pokroić w półplasterki i zrumienić na maśle. Dodać rozgnieciony czosnek i przyprawy. Przełożyć do gorącego bulionu. Na patelnię po...
więcej
Parmezan zetrzeć, fetę rozgnieść, dodać przyprawy, całość wymieszać. Jajka ubić mikserem, dodać zmieszane sery. Ciasto filo pokroić w kwadraty...
więcej