Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Cooking is not only about tasting and creating meals, but also about discovering cultures and diversities as well as expressing one’s creativity.


By getting to know various culinary traditions, we can discover the people, their history, customs and lifestyles. We encourage you to taste our exquisite and proven recipes as well as to use the knowledge and experience of our experts. The DOLCE VITA magazine allows you to discover the best tastes as well as current culinary, fashion and lifestyle trends.

Pierś z gęsi z pierożkami z kaszy gryczanej i marchewką

A+ A-
print
  • 2 piersi z gęsi (ok. 1 kg)
  • 5 dużych marchwi
  • opakowanie kaszy gryczanej
  • 1 cebula
  • olej
  • jajko
  • 45 dag mąki
  • 50 ml ciepłej wody
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek
  • 2 ząbki czosnku

Directions:

Piersi z gęsi umyć dzień wcześniej i pozostawić na noc do wymoczenia w wodzie, dodając 2 łyżki soli. Następnego dnia gęś wyjąć z wody, osuszyć, następnie natrzeć pieprzem, solą, majerankiem i sprasowanym czosnkiem i odstawić na około godzinę do lodówki. W tym czasie do miski wsypać 45 dag przesianej mąki, wbić jajko i całość wymieszać, dolewając stopniowo 25 ml oleju, 50 ml ciepłej wody i dwie łyżeczki soli. Powstałe ciasto wyrobić, podsypując co jakiś czas mąką. Ciasto podzielić na mniejsze kawałki, każdy dokładnie rozwałkować i za pomocą szklanki lub okrągłych foremek wyciąć okrągłe placki. Kaszę gryczaną ugotować razem z marchwią, w międzyczasie pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na patelni. Na wycięte placki nakładać farsz, czyli kaszę wymieszaną z cebulą (doprawione pieprzem i solą), następnie brzegi ciasta pozlepiać. Uformowane pierogi gotować we wrzątku z dodatkiem soli. Z lodówki wyjąć piersi z gęsi, piec około 45-60 minut w nastawionym wcześniej piekarniku w temperaturze 250 °C, w gęsiarce nasmarowanej olejem. Po upływie tego czasu zmniejszyć temperaturę do około 170 °C i piec przez kolejną godzinę. Upieczoną pierś układać na ugotowanej marchewce, polać sosem pozostałym z pieczenia, obok położyć pierożki.

See all recipes notify a friend
print

Ingredients:

  • Cebula
  • Czosnek
  • Woda
  • Sól
  • Jajka
  • Olej
  • Majeranek
  • Mąka
  • Pieprz mielony
  • Marchew
  • Kasza gryczana

Find recipe

Use customizator

or search in recipes

  • Tortilla with Stracchino cheese and rocket

  • T-bone steak with mashed sweet potatoes with maple syrup and chives

  • Watermelon granita

  • Ricotta and spinach salad

Also recommended

  • Poultry burritos

    Cut the meat and mix it with a tablespoon of oil and marinade containing herbs, chilli and garlic. Chop the vegetables and toss together. Put the meat in a...

    more
  • Short loin, pepper and onion skewers

    Dice the short loin into 1.5 cm cubes and coat in spices: salt, pepper, ground coriander, ground cumin. Bake the peppers in the oven until the skin gets...

    more
  • Plum and banana jam

    Place the washed and pitted plums in a saucepan, add gelling sugar and mashed bananas. Mix thoroughly. Cut the vanilla pod in half and scrape the seeds. Add...

    more
  • Mustard lamb with potato-celeriac puree

    Spread both sides of the rack with Dijon mustard and season with salt. Bake on grill pan for 5 -7 minutes. Peel the potatoes and celery. Dice vegetables and...

    more