Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Dorsz ze szparagami (porcja dla 2 osób)

A+ A-
drukuj
  • ok. 600 g – 700 g świeżego fileta z dorsza
  • 1 łyżka pokrojonej szalotki lub zielonej cebulki
  • 1 wiązka szparagów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 3/4 szklanki białego wina
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny
  • po 1 łyżce pietruszki, koperku, bazylii
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

Szparagi opłukać, przyciąć końcówki, ugotować w osolonej wodzie. Na patelni stopić masło, podsmażyć cebulkę z czosnkiem. Dodać sól i mielony pieprz. Wlać wino, sok z cytryny, wrzucić bazylię, pietruszkę, koperek, na końcu pokrojone filety z dorsza. Doprowadzić do wrzenia, a następnie dusić wszystko ok. 8–10 minut. Wyłożyć na talerzu rybę, obok szparagi. Pozostały na patelni sos gotować jeszcze ok. 2 minuty aż lekko zgęstnieje. Polać nim rybę i szparagi.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Bazylia
  • Cytryny
  • Czosnek
  • Filet z dorsza
  • Wino białe
  • Szparagi
  • Sól
  • Koperek
  • Natka pietruszki
  • Pieprz mielony
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Zupa serowa z ziołami

  • Kurczak z selerem naciowym

  • Tortilla party

  • Schab pieczony ze śliwkami i miodem

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Ryba zapiekana z mozzarellą i pomidorami

    Filety, skropić cytryną i lekko podsmażyć na oliwie. Ser pokroić w plastry, pomidory przekroić na połówki. Podsmażoną rybę ułożyć w naczyniu...

    więcej
  • Lody zapiekane

    Białka ubić na sztywno z cukrem i połączyć z wiórkami tworząc gęstą masę. Gałki lodów układać na masie i formować kule. Od razu smażyć i...

    więcej
  • Awokado z krewetkami lub wędzonym łososiem

    Serek rozetrzeć ze śmietaną, rozłożyć na 4 talerzach. Krewetki (lub łososia) dokładnie opłukać. Awokado obrać ze skórki, przekroić, wyjąć...

    więcej
  • Zupa serowa z ziołami

    Nagrzać piekarnik do temperatury 220°C. Zmieszać starty leżakowany ser Beemster z mąką. Umieścić łyżkę masy serowej na blaszce wyściełanej...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY