Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Musaka

A+ A-
drukuj
  • gulasz wołowy chudy 100g,
  • cukinia 100g,
  • bakłażan 100g,
  • cebula 50g,
  • przecier pomidorowy 100g,
  • mleko kokosowe 100g,
  • masło klarowane,
  • oliwa 20g,
  • gałka muszkatołowa 5g,
  • cynamon 5g,
  • żółtko jaja kurzego 30g,
  • mąka ryżowa 20g,
  • ser cheddar min 50% tł. 30g

Sposób przyrządzania:

Mięso zmielić, wymieszać z jajem, oliwą i przyprawami. Warzywa pokroić w drobną kostkę, lub cienkie plastry wymieszać z mieloną wołowiną. Z masła klarowanego, mleka kokosowego i mąki ryżowej przygotować sos beszamelowy. Połączyć wszystkie składniki, posypać startym serem i piec w 180 st. przez około 45 minut.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Bakłażan
  • Cebula
  • Cukinia
  • Cynamon
  • Oliwa
  • Pomidory
  • Przecier pomidorowy
  • Mleko kokosowe
  • Wołowina

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Chleb z zielonymi i czarnymi oliwkami

  • Zapiekanka warzywna z serem

  • Granatowa Sangria

  • Sałatka ziemniaczana

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Kaczka pieczona

    Jabłka pokroić na ćwiartki i oczyścić. Kaczkę w środku i na zewnątrz nasmarować oliwą i obsypać przyprawami. Do środka kaczki włożyć ćwiartki...

    więcej
  • Nóżki "spieczone słońcem"

    Pałeczki nasmarować chilli, zmiażdżonym czosnkiem i olejem. Piec w piekarniku w temperaturze 180˚C około 30-45 minut - do zrumienienia.

    więcej
  • Konfitura śliwkowa z bananami

    Śliwki umyte i bez pestek wrzucić do rondla, dodać cukier żelujący oraz rozgniecione banany. Dokładnie wymieszać. Laskę wanilii przeciąć na pół...

    więcej
  • Ciasteczka z lentilkami

    Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i wymieszać. Dodać mąkę, sodę, sól i dokładnie wymieszać lub zmiksować. Do masy dodać rodzynki, rozdrobnioną...

    więcej