Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Foie gras z patelni

A+ A-
drukuj
  • 5 plastrów foie gras
  • ocet balsamiczny
  • oliwa z oliwek
  • 50ml porto
  • przyprawy: sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

W naczyniu rozgrzać ocet balsamiczny, dodać porto oraz przyprawy, chwilę gotować. Plastry foie gras natrzeć solą i pieprzem, a następnie obsmażyć na patelni rozgrzanej oliwą z oliwek aż do zrumienienia. Usmażone plastry rozłożyć na talerzach, polać przygotowanym wcześniej sosem (wymieszanym z pozostałą na patelni oliwą). Można podawać z bagietką, owocami (np. wiśniami) lub sosem żurawinowym.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Bagietka
  • Wino czerwone
  • Żurawina
  • Sól
  • Foie gras
  • Wiśnie
  • Ocet balsamiczny
  • Oliwa
  • Pieprz mielony

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Sałatka brokułowa

  • Grillowany leszcz

  • Tortelloni z pesto i parmezanem

  • Fondue serowe

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Baklava

    Przepis na syrop: zagotować wodę, półtorej szklanki cukru i sok z pomarańczy, pozostawić do ostygnięcia. Ciasto: Pozostałą ilość cukru zmiksować...

    więcej
  • Grillowana polenta z cukinią i sałatką pomidorową

    Cukinie pokroic na długie cienkie paski, np. obieraczką do warzyw, przyprawić solą, pieprzem i polać oliwą, wymieszać delikatnie w misce. Na warzywa...

    więcej
  • Pasztet z kurzych wątróbek z rozmarynem

    Na patelni rozpuścić masło, dolać olej czosnkowy i dodać drobno posiekaną cebulę i oczyszczone wątróbki. Zeszklić. Wątróbkę delikatnie...

    więcej
  • Club Sandwich z łososiem i pomidorami

    Wymieszać majonez z ketchupem i rozprowadzić na kromkach chleba. Na dwóch kromkach ułożyć sałatę i ser. Przykryć dwoma plastrami łososia i...

    więcej