Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

W świecie przystawek

6740_istock_000009171322small.jpgW kuchni europejskiej dobrze przyrządzona przystawka jest równie ważna jak danie główne. To element, którym najłatwiej zaskoczyć, a przy okazji zrobić dobre pierwsze wrażenie. Przystawki mogą bowiem przyjmować rozmaite formy – od lekkiej i prostej przekąski, bo wykwintne i kunsztowne mini danie. Wszystko zależy od konceptu i fantazji osoby przygotowującej posiłek.
Zazwyczaj przystawki, danie główne i deser tworzą spójną całość, choć są i tacy, którzy lubią w tej początkowej fazie poeksperymentować. Ogólna zasada jest taka, że staramy się charakterem przystawki nawiązać do dania głównego (mogą na przykład pochodzić z tej samej kuchni, lecz nie powinny opierać się na takich samych składnikach). Trzeba jednak pamiętać, że zadaniem przystawki jest nie tylko zabicie pierwszego głodu, ale również zaostrzenie apetytu i zachęcenie do dalszego posiłku. Stąd też warto postawić na coś uniwersalnego, biorąc pod uwagę upodobania osób, dla których posiłek ten jest przygotowywany.
Przygotowując starter (nazywany również antipasto lub hors d'œuvre) warto sięgnąć po owoce, warzywa i inne produkty sezonowe. Latem bez wahania można podać szynkę parmeńską z melonem, owoc będzie miał pełny i dojrzały smak, a zimą lepiej zdecydować się raczej na deskę serów czy grillowane warzywa. W sezonie grillowym można sięgnąć po bakłażana i podać go z kilkoma kroplami sosu tabasco, podczas gdy zimą lepiej sprawdzą się opiekane talarki ziemniaczane z ziołami i masłem czosnkowym albo sycące galarety. O czym trzeba pamiętać to fakt, iż w przystawkach nie liczy się to, aby były wymyślne, ale raczej sam pomysł, smak i ciekawa forma podania. Nie bójmy się zatem popuścić wodzy fantazji i pozwolić sobie na drobne kuchenne eksperymenty.
Pozostaje jeszcze kwestia etykiety. Do przystawek obowiązkowo podajemy osobne niż do dania głównego sztućce. Widelec i nóż do przystawek powinny być położone z boku,  po 6741_istock_000013136237xsmall.jpgzewnętrznej stronie wszystkich sztućców, tak aby naturalnie sięgnąć po nie jako pierwsze. Jeżeli planujemy podanie dwóch przystawek, to zawsze w pierwszej kolejności serwujemy zimną, a dopiero później ciepłą.

Włoskie
- prosciutto z melonem
- carpaccio wołowe
- grissini same lub z szynką parmeńską
- Sałatka caprese
- krewetki w oliwie z ziołami

Polskie
- oscypek grillowany z żurawiną
- domowy chleb ze smalcem
- warzywa i grzybki marynowane,
- talerz szynek i kiełbas regionalnych

Uniwersalne6742_istock_000014647585xsmall.jpg
- koreczki
- szaszłyki
- sałatki
- chipsy, tortille, grzanki z dipami
- rybne tatary
- mini krokieciki z farszem mięsnym, warzywnym lub grzybowym
- tymbaliki i galarety

Zapraszamy do sekcji przepisy i poznanie wielu ciekawych pomysłów na przystawki!


<< Powrót

POLECAMY PRZEPISY

  • Jajecznica ze szczypiorkiem

    więcej
  • Pasztet z kurzych wątróbek z rozmarynem

    więcej
  • Kompot wigilijny z suszonych owoców

    więcej
  • Ciabatta ze steakiem z guacamole i serem feta

    więcej