Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Chleb z zielonymi i czarnymi oliwkami

A+ A-
drukuj
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 15 g świeżych drożdży (lub 1 i 1/2 łyżeczki suchych)
  • 200 ml ciepłej wody
  • 100 ml oliwy
  • 230 g zielonych i czarnych oliwek (mix)
  • 2 łyżki suszonych ziół prowansalskich

Sposób przyrządzania:

Mąkę zmieszać z solą, wkruszyć/wsypać drożdże, wlać stopniowo wodę i oliwę, wyrabiając ręką/łyżką/hakiem miksera miękkie, elastyczne ciasto, na koniec dodać zioła i oliwki. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Podzielić na dwie porcje, każdą uformować w kulę lub owalny bochenek. Przykryć wilgotną ściereczką, ponownie odstawić na 30-40 minut złożeniem do dołu. Piekarnik nagrzać do 220 ºC, chleb spryskać wodą, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20-25 minut. Chleb będzie pachnący, lekko wilgotny z chrupiącą skórką, a dzięki oliwkom – długo utrzymujący świeżość.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Drożdże
  • Woda
  • Sól
  • Mąka
  • Oliwki czarne
  • Oliwki zielone
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Grillowana bruschetta

  • Deser po brytyjsku: bzowy Eton Mess

  • Zapiekanka makaronowa z gorgonzolą

  • Mazurek kajmakowy

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Rozmarynowa roladka z polędwiczki wieprzowej

    Oczyścić polędwiczkę z błon i rozbić cienko na możliwie jak największego sznycla. Przygotować farsz: czosnek i cebulkę drobno posiekać, delikatnie...

    więcej
  • Tarta z czekoladą i truskawkami

    Z mąki, masła, wody, cukru pudru i żółtka szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 30 minut. Formę w kształcie serca cienko posmarować...

    więcej
  • Łosoś w musztardzie z miodem i cytryną

    Wymieszać w miseczce sok z cytryny, miód, musztardę i oliwę, w tak przygotowanej marynacie obtoczyć łososia i chłodzić w lodówce 2,5 h. Następnie...

    więcej
  • Focaccia z rozmarynem i suszonymi pomidorami

    Suszone drożdże wymieszaj z mąką, dodaj wodę, oliwę, szczyptę soli, zagnieć zwarte ciasto i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce....

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY