Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Rösti

A+ A-
drukuj
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżeczka kminku lub rozmarynu
  • 100 g sera emmentaler
  • 200 g wędzonego, tłustego boczku
  • ½ szklanki mleka
  • 1 duża cebula
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

Ziemniaki ugotować w mundurkach na półtwardo w osolonej wodzie, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekać, ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do ziemniaków razem z przyprawami. Boczek pokroić w drobną kostkę i stopić na patelni. Połączyć wszystkie składniki i lekko przesmażyć. Uformować płaski placek na całej patelni. Spiec spód do zrumienienia. Skropić mlekiem, odwrócić placek i przyrumienić z drugiej strony. Udekorować kwaśną śmietaną i wędzonym łososiem.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Rozmaryn
  • Boczek
  • Cebula
  • Ser emmental
  • Ziemniaki
  • Sól
  • Kwaśna śmietana
  • Mleko
  • Kurkuma
  • Łosoś wędzony
  • Pieprz czarny

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Łosoś w czerwonym curry

  • Sałatka z grillowaną cukinią

  • Amerykańskie pancakes

  • Ciasto herbaciane z rodzynkami

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Jagnięcina w musztardzie z purre ziemniaczano selerowym

    Mięso posmarować musztardą Dijon, posolić. Piec na patelni grillowej 5-7 minut. Pokroić w poprzek włókien na drobne paski. Ziemniaki i seler pokroić...

    więcej
  • Jajka sadzone w cieście francuskim

    Ciasto francuskie pokroić na 8 prostokątów. Płytkie foremki lub kokilki wyłożyć papierem do pieczenia. W każdej ułożyć ciasto, tak aby brzegi...

    więcej
  • Tuńczyk w sałatce na ciepło

    Do szklanej miseczki wrzucić czarne oliwki, pomidory suszone, starty parmezan i cebulę pokrojoną w plasterki, całość skropić oliwą i dodać białego...

    więcej
  • Pieczony łosoś z papryką, cukinią i bakłażanem

    Łososia przyprawić pieprzem i solą, pokropić oliwą, zawinąć w folię spożywczą i piec przez około 20-25 minut (można też usmażyć na patelni...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY