Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Rösti

A+ A-
drukuj
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżeczka kminku lub rozmarynu
  • 100 g sera emmentaler
  • 200 g wędzonego, tłustego boczku
  • ½ szklanki mleka
  • 1 duża cebula
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

Ziemniaki ugotować w mundurkach na półtwardo w osolonej wodzie, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekać, ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do ziemniaków razem z przyprawami. Boczek pokroić w drobną kostkę i stopić na patelni. Połączyć wszystkie składniki i lekko przesmażyć. Uformować płaski placek na całej patelni. Spiec spód do zrumienienia. Skropić mlekiem, odwrócić placek i przyrumienić z drugiej strony. Udekorować kwaśną śmietaną i wędzonym łososiem.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Rozmaryn
  • Boczek
  • Cebula
  • Ser emmental
  • Ziemniaki
  • Sól
  • Kwaśna śmietana
  • Mleko
  • Kurkuma
  • Łosoś wędzony
  • Pieprz czarny

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Zapiekany w szynce parmeńskiej stek z łososia

  • Polędwiczki cielęce w sosie gorgonzola

  • Dorsz z fasolką na parze

  • Grillowana polenta z cukinią i sałatką pomidorową

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Rozgrywające ziemniaczki

    Ziemniaki pokroić w ćwiartki, wrzucić do dużej miski. Do tego dodać oliwę, zmiażdżony czosnek, pokrojoną papryczkę chilli i paprykę (w paseczki)....

    więcej
  • Polędwiczki cielęce w sosie gorgonzola

    Mięso umyć, pokroić w kawałki, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem, ziołami prowansalskimi oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem i...

    więcej
  • Krewetki bramkarza

    Odmrożone krewetki pozbawić skorupek pozostawiając ogonki. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną papryczkę, czosnek i krewetki, smażyć...

    więcej
  • Grillowany filet ze szparagami i parmezanem

    Filet wrzucić na grillową patelnię i smażyć z obydwu stron po 4 minuty. Szparagi wrzucić do wrzątku na około 4 minuty, polać oliwą i posypać...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY