Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Sałatka z awokado, szynką i jajkiem

A+ A-
drukuj
  • 140g awokado
  • 30g szynki parmeńskiej
  • 120g ugotowanego jajka kurzego
  • 100g surowej roszponki
  • 100g czerwonego pomidora
  • 15g pestek dyni
  • 10g oliwy z oliwek
  • 5g octu winnego
  • 5g musztardy
  • 5g miodu

Sposób przyrządzania:

Roszponkę umyć i osuszyć. Jaja ugotować na twardo, ostudzić i przekroić na 4 części. Połówkę awokado pokroić w kostkę, natomiast pomidor koktajlowy na połówkę. Szynkę parmeńską poszarpać na małe kawałki. Na osuszoną rukolę kłaść składniki według uznania. Posypać uprażonymi pestkami dyni i polać sosem vinegrette. Na koniec dodać musztardy, soli i pieprzu.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Roszponka
  • Szynka parmeńska
  • Dynia
  • Awokado
  • Oliwa
  • Pomidory

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Małże św. Jakuba z patelni z czosnkiem

  • Omlet francuski z wiórkami kokosowymi

  • Kanapeczki à la prosciutto

  • Zupa szparagowa

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Pizza sędziego

    Mąkę i sól umieścić w dużej misce, zrobić wgłębienie, do niego wlać drożdże i miód rozpuszczone razem w ciepłej wodzie i pozostawić do...

    więcej
  • Wiosenne krokiety

    Sporządzić ciasto naleśnikowe i odstawić na 15 min. Mięso i krewetki drobno posiekać, następnie obsmażyć na niewielkiej ilości oleju przez ok. 1...

    więcej
  • Lemoniada miętowo-arbuzowa

    Miąższ z arbuza pokroić w drobną kostkę, wymieszać z sokiem z limonki i opłukanymi listkami mięty. Dodać wodę, kostki lodu i ponownie wymieszać.

    więcej
  • Grecka sałatka z ziołowym serem tomino

    Poszatkować cebulę i namoczyć w zimnej wodzie przez pół godziny. Zmieszać wszystkie składniki i doprawić oliwą, solą, pieprzem i koperkiem.

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY