Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Kurczak po chińsku z warzywami

A+ A-
drukuj
  • 2 udka lub pierś z kurczaka
  • makaron ryżowy
  • mieszanka warzyw na patelnie
  • imbir
  • szczypiorek
  • olej ryżowy
  • sos chilli
  • sos sojowy
  • przyprawa orientalna
  • mango w syropie

Sposób przyrządzania:

Przygotować i zamarynować mięso. W przypadku użycia udek, których mięso uważane jest przez niektórych za smaczniejsze, dobrze jest je poodkrawać od kości i pokroić w kostkę. W przypadku użycia piersi, należy pokroić ją w kostkę lub paski. Mięso zamacerować w mieszaninie sosu sojowego, oleju ryżowego, odrobiny sosu chilli i szczypty tartego, świeżego imbiru przez minimum 30 minut. Następnie namoczyć w wodzie makaron ryżowy, aż stanie się przezroczysty i miękki. Na rozgrzaną patelnię/wok wlać olej ryżowy, rozgrzać go, wrzucić zamarynowane mięso wraz z marynatą i smażyć na wolnym ogniu przez 8-“10 minut. Gdy mięso będzie koloru złotego dodać do niego mieszankę warzyw i smażyć jeszcze 3-5 minut. Dodać odsączony makaron, pokrojony w płatki imbir i szczypior. Całość doprawić przyprawą orientalną, odrobiną sosu chilli i smażyć ok. 3-5 minut. Danie doskonale dopełnia dodane do niego, świeżo wyjęte z syropu soczyste mango.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Ćwiartka z kurczaka
  • Makaron ryżowy
  • Sos sojowy
  • Szczypiorek
  • Papryka ostra
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Burger z jajkiem i szparagami

  • Pierś z gęsi z pierożkami z kaszy gryczanej i marchewką

  • Żytnie razowe pieczywo na świeżym zakwasie

  • Placki z dyni

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Makaron z soczewicą w sosie pomidorowym

    Soczewicę opłukać (można wymoczyć wcześniej w zimnej wodzie), gotować oddzielnie od makaronu. Pokrojoną w kostkę cebulę i sprasowany czosnek...

    więcej
  • Nóżki "spieczone słońcem"

    Pałeczki nasmarować chilli, zmiażdżonym czosnkiem i olejem. Piec w piekarniku w temperaturze 180˚C około 30-45 minut - do zrumienienia.

    więcej
  • Schab z jabłkiem i żurawiną

    Schab rozkroić na płaski placek mięsa, na skrajnym długim brzegu ułożyć poćwiartowane jabłka i konfiturę. Zwinąć w rulon. Mięso z wierzchu...

    więcej
  • Szaszłyki z pomidorkami, mozzarellą i bazylią

    Pomidorki przepłukać i osuszyć. Kulki mozzarelli, pomidory i listki bazylii nadziewać kolejno na patyczki do szaszłyków. Gotowe szaszłyki skropić...

    więcej