Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Pasztet z gęsi z żurawiną

A+ A-
drukuj
  • około 2 kg gęsiny: piersi, wątróbki i udka
  • 2 łyżki smalcu
  • 150g suszonej żurawiny
  • nalewka żurawinowa
  • 2 jajka
  • 2 marchewki
  • seler
  • por
  • 2 pietruszki
  • 3 cebule
  • masło
  • 1 sucha bułka
  • przyprawy: sól, pieprz, liście laurowe, gałka muszkatołowa, majeranek, ziele angielskie

Sposób przyrządzania:

Żurawinę moczyć przez około godzinę w nalewce, natomiast bułkę - do miękkości w wodzie. Do garnka z wodą włożyć pokrojone na kawałki udka i piersi, a następnie doprawić zielem angielskim i liściem laurowym i gotować razem z marchewką, porem, selerem i pietruszką. Na patelni podgrzać smalec, podsmażyć na małym ogniu oczyszczone gęsie wątróbki aż do uzyskania efektu miękkości. Ugotowane mięso wyjąć z garnka i pozostawić do osuszenia, następnie podzielić na mniejsze części i zmiksować, dodając podsmażoną wątróbkę, jajka i nasączone wodą kawałki bułki. Powstałą masę wymieszać z odsączoną z nalewki żurawiną, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a na koniec włożyć do naczynia żaroodpornego, wyłożonego papierem do pieczenia i nasmarowanego masłem. Piec około 1,5 godziny w temperaturze do 150 °C. Po upieczeniu wystudzić.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cebula
  • Gałka muszkatołowa
  • Liście laurowe
  • Masło
  • Pieprz mielony
  • Por
  • Seler
  • Woda
  • Ziele angielskie
  • Żurawina
  • Sól
  • Pietruszka
  • Bułka
  • Marchew
  • Papier do gotowania i smażenia

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Ciasteczka zuziowe

  • Kompot wigilijny z suszonych owoców

  • Gnocchi

  • Jaja sadzone ze szparagami i szynką parmeńską

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Suflety paprykowe z serem

    Olej na patelni podgrzać i delikatnie podsmażać cebulę oraz papryki (przez 4–6 minut, aż zmiękną i większość wilgoci wyparuje). Zmiksować...

    więcej
  • Chłodnik brzoskwiniowy

    Brzoskwinie sparzyć i obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Do głębokiej miski wrzucić owoce, wlać zimne mleko i śmietanę, sok z cytryny, dodać...

    więcej
  • Zupa z rabarbaru

    Rabarbar oczyścić, umyć i pokroić na kawałki. Wrzucić do garnka z wrzącą wodą i gotować do miękkości, następnie przetrzeć lub zmiksować...

    więcej
  • Jagnięcina w musztardzie z purre ziemniaczano selerowym

    Mięso posmarować musztardą Dijon, posolić. Piec na patelni grillowej 5-7 minut. Pokroić w poprzek włókien na drobne paski. Ziemniaki i seler pokroić...

    więcej