Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Pierś indyka duszona w białym winie i śmietanie

A+ A-
drukuj
  • 300 g piersi z indyka
  • 150 g marchwi
  • 150 g selera
  • 150 g pora
  • 300 ml rosołu
  • 100 ml białego wina
  • 100 ml śmietany 36%
  • ziarna jałowca
  • lubczyk
  • 250 g ziemniaków
  • 70 g cebuli
  • kilka ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka pasty truflowej
  • 1 papryczka chilli
  • 150 g zielonego groszku
  • przyprawa do mięsa duszonego
  • sól morska
  • pieprz kolorowy w młynku
  • ocet winny z białego wina
  • garść rukoli
  • papier do smażenia

Sposób przyrządzania:

Przyrządzić marynatę - przesmażyć na odrobinie masła starte: marchewkę, seler, pietruszkę, cebulę, czosnek oraz pora. Dodać jałowiec w ziarnach i lubczyk, zalać białym winem, octem winnym i rosołem warzywnym. Przyprawić i gotować, aż warzywa będą miękkie. Mięso zalać lekko przestudzoną marynatą, a następnie w niej udusić do miękkości. Tak otrzymane mięso delikatnie przesmażyć na sklarowanym maśle. Następnie dolać troszkę białego wina, dodać lubczyk i zredukować. Dodać śmietanę i dalej dusić. Na koniec doprawić i dodać zielony groszek. Obrane ziemniaki ugotować i odcedzić, dodać masło, śmietanę i przyprawy, przetrzeć na gładką masę. Do ziemniaków dodać pastę truflową i delikatnie zasmażyć na patelni. Zetrzeć marchewkę na grubych oczkach, delikatnie sparzyć we wrzątku i zahartować. Na patelni przesmażyć posiekane czosnek i papryczkę chilli, dorzucić marchewkę, doprawić do smaku –ważne aby była ona delikatnie pikantna. Danie układać piętrowo w głębokim naczyniu aby dno wypełnił sos powstały z duszenia indyka. Udekorować sałatką z listków rukoli.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Por
  • Rukola
  • Bulion
  • Seler
  • Papier do gotowania i smażenia
  • Cebula
  • Pierś z indyka
  • Pasta truflowa
  • Przyprawa do mięsa duszonego
  • Czosnek
  • Śmietana gęsta
  • Wino białe
  • Ziemniaki
  • Groszek
  • Jałowiec
  • Sól
  • Ocet winny
  • Lubczyk
  • Papryczki chilli
  • Pieprz kolorowy
  • Marchew

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Ryż z zieloną herbatą

  • Zupa z rabarbaru

  • Chłodnik z moreli

  • Rozgrywające ziemniaczki

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Chowder z kurczaka i kukurydzy

    W głębokim rondlu podgrzać olej słonecznikowy, dodać drobno posiekaną cebulę i lekko ją przysmażyć aż zmięknie. Wrzucić pokrojone w kostkę...

    więcej
  • Makaroniki

    Rozgrzać piekarnik do 170°C. W dużej misce wymieszać cukier puder, migdały i białka (40 g) na jednolitą masę. Wodę i cukier podgrzewać do...

    więcej
  • Tiramisu

    Zamoczyć w kawie biszkopty z obu stron - nabiorą specyficznego smaku i aromatu, ale zbytnio nie rozmiękną. Nasiąknięte biszkopty ułożyć w osobnym...

    więcej
  • Nóżki "spieczone słońcem"

    Pałeczki nasmarować chilli, zmiażdżonym czosnkiem i olejem. Piec w piekarniku w temperaturze 180˚C około 30-45 minut - do zrumienienia.

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY