
Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.
Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe.
Sposób przyrządzania:
Przyrządzić marynatę - przesmażyć na odrobinie masła starte: marchewkę, seler, pietruszkę, cebulę, czosnek oraz pora. Dodać jałowiec w ziarnach i lubczyk, zalać białym winem, octem winnym i rosołem warzywnym. Przyprawić i gotować, aż warzywa będą miękkie. Mięso zalać lekko przestudzoną marynatą, a następnie w niej udusić do miękkości. Tak otrzymane mięso delikatnie przesmażyć na sklarowanym maśle. Następnie dolać troszkę białego wina, dodać lubczyk i zredukować. Dodać śmietanę i dalej dusić. Na koniec doprawić i dodać zielony groszek. Obrane ziemniaki ugotować i odcedzić, dodać masło, śmietanę i przyprawy, przetrzeć na gładką masę. Do ziemniaków dodać pastę truflową i delikatnie zasmażyć na patelni. Zetrzeć marchewkę na grubych oczkach, delikatnie sparzyć we wrzątku i zahartować. Na patelni przesmażyć posiekane czosnek i papryczkę chilli, dorzucić marchewkę, doprawić do smaku –ważne aby była ona delikatnie pikantna. Danie układać piętrowo w głębokim naczyniu aby dno wypełnił sos powstały z duszenia indyka. Udekorować sałatką z listków rukoli.
lub wyszukaj w przepisach
Z 5 dniowym wyprzedzeniem przygotowywać zakwas: czosnek pokroić na kawałki, wrzucić do szczelnego naczynia, dodać pozostałe składniki, zalać wodą do...
więcejW naczyniu rozgrzać ocet balsamiczny, dodać porto oraz przyprawy, chwilę gotować. Plastry foie gras natrzeć solą i pieprzem, a następnie obsmażyć na...
więcejZiemniaki ugotować w mundurkach, po ostygnięciu pokroić w cienkie kawałki. Cebule obrać, posiekać, zalać bulionem przygotowanym z kostki rosołowej....
więcejMięso zmielić, wymieszać z jajem, oliwą i przyprawami. Warzywa pokroić w drobną kostkę, lub cienkie plastry wymieszać z mieloną wołowiną. Z masła...
więcej