
Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.
Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe.
Sposób przyrządzania:
Przyrządzić marynatę - przesmażyć na odrobinie masła starte: marchewkę, seler, pietruszkę, cebulę, czosnek oraz pora. Dodać jałowiec w ziarnach i lubczyk, zalać białym winem, octem winnym i rosołem warzywnym. Przyprawić i gotować, aż warzywa będą miękkie. Mięso zalać lekko przestudzoną marynatą, a następnie w niej udusić do miękkości. Tak otrzymane mięso delikatnie przesmażyć na sklarowanym maśle. Następnie dolać troszkę białego wina, dodać lubczyk i zredukować. Dodać śmietanę i dalej dusić. Na koniec doprawić i dodać zielony groszek. Obrane ziemniaki ugotować i odcedzić, dodać masło, śmietanę i przyprawy, przetrzeć na gładką masę. Do ziemniaków dodać pastę truflową i delikatnie zasmażyć na patelni. Zetrzeć marchewkę na grubych oczkach, delikatnie sparzyć we wrzątku i zahartować. Na patelni przesmażyć posiekane czosnek i papryczkę chilli, dorzucić marchewkę, doprawić do smaku –ważne aby była ona delikatnie pikantna. Danie układać piętrowo w głębokim naczyniu aby dno wypełnił sos powstały z duszenia indyka. Udekorować sałatką z listków rukoli.
lub wyszukaj w przepisach
Kapustę sparzyć we wrzątku. Po kolei, ostrożnie odkrawać pojedyncze liście. Posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek delikatnie zeszklić. Połączyć...
więcejNagrzać piekarnik do temperatury 200°C. Odciąć wierzchołki pomidorów. Wydrążyć pomidory za pomocą ostro zakończonej łyżeczki i posypać wnętrze...
więcejAwokado i mango obrać i pokroić w cienkie paski. Rukolę umyć, a orzechy lekko roztłuc. Z oliwy, soku z cytryny i przypraw przygotować dressing. Na...
więcejFarsz: 3/4 cebuli pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać mięso i pokrojoną w kostkę paprykę. Wszystko wymieszać razem z przecierem...
więcej