Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Polędwiczki wieprzowe w pesto

A+ A-
drukuj
  • 1 polędwiczka na 2 os
  • batat duży na/2 os
  • syrop klonowy - 2 łyżki
  • Składniki na pesto:
  • bazylia świeża - 1 sadzonka
  • orzechy włoskie - 1 garść
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia - 1/3 szklanki
  • ser parmezan/pecorino/grana padano starty - 1/3 szklanki
  • sok z 1/2 cytryny

Sposób przyrządzania:

Orzechy podrumień na suchej patelni, zmiksuj razem z pozostałymi składnikami, dopraw solą i pieprzem. Polędwiczkę wieprzową posmaruj z obu stron pesto, włóż do folii aluminiowej i grilluj ok. 15 min lub piecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni. Podawaj z pure z batata (batata piecz ok 1/2 godz. w temp. 190 stopni, aż będzie miękki, zdejmij skórę, zgnieć i dopraw syropem klonowym).

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Bazylia
  • Ser grana padano
  • Ser parmezan
  • Syrop klonowy
  • Polędwica wieprzowa
  • Bataty
  • Oliwa
  • Orzechy włoskie

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Schab pieczony

  • Bułeczki owsiane

  • Muffinki z kremem mascarpone

  • Pizzerinki

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Powidło śliwkowe

    Zasypać śliwki w rondlu cukrem, wymieszać, przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 100 °C na 8 godzin. Po upływie 3 godzin odkryć rondel....

    więcej
  • Jogurtowe lody na patyku

    Truskawki oczyścić, podzielić na części, posypać cukrem, zagotować i wystudzić. Śmietanę ubić i połączyć z jogurtem, sokiem z cytryny i cukrem...

    więcej
  • Ciasto drożdżowe

    Drożdże rozrabiamy dokładnie z mlekiem. Do miski dodajemy mąkę, cukier, masło, 2 jajka i rozrobione drożdże. Dokładnie zarabiamy ciasto. Odstawiamy...

    więcej
  • Sakiewki nadziewane pieczarkami

    Pieczarki i cebulę obrać, drobno pokroić i podsmażyć na maśle. Po przestygnięciu wymieszać z serem, doprawić solą i pieprzem. Ciasto francuskie...

    więcej