Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Miodowy kurczak z grilla

A+ A-
drukuj
  • 4 udka z kurczaka
  • Marynata:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1 mała łyżeczka czerwonego octu winnego
  • 1 szczypta suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu

Sposób przyrządzania:

Składniki marynaty dokładnie wymieszać , następnie natrzeć nią mięso. Mięso przełożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny, od czasu do czasu przewrócić w marynacie .Zamarynowane mięso i ułożyć na aluminiowej tacce. Grillować ok. godziny, od czasu do czasu przewracając. Podawać z sałatą zieloną , świeżym ogórkiem i pomidorem, polanej sosem winegret.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Rukola
  • Cytryny
  • Czosnek
  • Tymianek
  • Nóżki z kurczaka
  • Sól
  • Miód
  • Ocet winny czerwony
  • Oliwa
  • Pieprz mielony

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Kompot wigilijny z suszonych owoców

  • Rosti light

  • Cevapčići

  • Pasztecik

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Szaszłyki z kurczaka i brzoskwiń

    Z musztardy, soku z cytryny, oliwy, wina, soli i pieprzu przygotować marynatę. Filet z kurczaka pokroić w dużą kostkę. Połączyć marynatę z mięsem...

    więcej
  • Pasta z bobu

    Bób ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić. Dodać natkę pietruszki, sok z cytryny, oliwę i papryczkę. Używając blendera zmiksować na jednolitą...

    więcej
  • Paella

    Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na oliwie. Wrzucić ryż i smażyć, aż wchłonie oliwę i lekko zbieleje. Wlać bulion, zagotować i...

    więcej
  • Ziemniaki pieczone

    Ziemniaki umyć, nie obierać, przekroić na połówki, włożyć do garnka i zalać wodą. Posolić i nastawić do gotowania, gdy woda się zagotuje zdjąć...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY