Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Miodowy kurczak z grilla

A+ A-
drukuj
  • 4 udka z kurczaka
  • Marynata:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1 mała łyżeczka czerwonego octu winnego
  • 1 szczypta suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu

Sposób przyrządzania:

Składniki marynaty dokładnie wymieszać , następnie natrzeć nią mięso. Mięso przełożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny, od czasu do czasu przewrócić w marynacie .Zamarynowane mięso i ułożyć na aluminiowej tacce. Grillować ok. godziny, od czasu do czasu przewracając. Podawać z sałatą zieloną , świeżym ogórkiem i pomidorem, polanej sosem winegret.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Rukola
  • Cytryny
  • Czosnek
  • Tymianek
  • Nóżki z kurczaka
  • Sól
  • Miód
  • Ocet winny czerwony
  • Oliwa
  • Pieprz mielony

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Sakiewki parmeńskie

  • Rolada schabowa ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

  • Wrap z serem stracchino i rukolą

  • Sakiewki nadziewane pieczarkami

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Kurczak w kiwi

    Filet pokroić na kotleciki i odpowiednio doprawić solą, pieprzem, papryką i ziołami. Następnie mięso należ podsmażyć lub ugotować na parze. Kiwi...

    więcej
  • Jajka sadzone w cieście francuskim

    Ciasto francuskie pokroić na 8 prostokątów. Płytkie foremki lub kokilki wyłożyć papierem do pieczenia. W każdej ułożyć ciasto, tak aby brzegi...

    więcej
  • Pucharowe hamburgery

    Mięso wymieszać z jajkiem, solą pieprzem, oregano, chilli i uformować płaskie hamburgery - piec na patelni 10 min do zrumienienia. Bułki podgrzać i...

    więcej
  • Ryż z zieloną herbatą

    Na małym ogniu gotować ryż z liśćmi herbaty, aż woda wyparuje - najlepiej herbatę umieścić w "zaparzaczu" lub lnianej saszetce . Rozpuścić cukier...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY