Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Tapenada

A+ A-
drukuj
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka startego parmezanu
  • 1 łyżeczka grubo zmielonego pieprzu
  • 1 szklanka czarnych oliwek bez pestek
  • 1 niepełna szklanka zielonych oliwek bez pestek
  • 1/3 szklanki kaparów
  • 5 filecików anchois

Sposób przyrządzania:

Oliwki i kapary wsypać do wysokiego pojemnika. Dodać starty drobno parmezan i anchois oraz czosnek. Zmiksować używając blendera lub moździerza, dodając oliwę. Doprawić świeżo mielonym pieprzem. Tapenadę najlepiej podawać z ciepłą, chrupiąca bagietką.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Anchois
  • Czosnek
  • Kapary
  • Oliwki czarne
  • Pieprz czarny
  • Ser parmezan

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Tarta cebulowa

  • Pierś grillowana w pomarańczach

  • Jamie Oliver: łosoś pieczony w folii z fasolką szparagową

  • Makaron pappardelle z gruszką, gorgonzolą i orzechami

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Makowiec

    Mak opłukać i sparzyć, moczyć przez 2 godziny. Następnie zmielić z cukrem i margaryną. Do maku dodać olejek i ubitą pianę z 3 białek. Dokładnie...

    więcej
  • Muffinki z kremem mascarpone

    Masło stopić, przestudzić. Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Następnie do miski z suchymi dodać mokre i...

    więcej
  • Tortelloni z pesto i parmezanem

    W osolonej wodzie ugotować tortelloni według wskazówek na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni na niedużej ilości oliwy zamieszać sos pesto z...

    więcej
  • Czekoladowy suflet

    Nastawić piekarnik na 200 °C. 6 foremek do sufletów wysmarować masłem, oprószyć około 2 łyżkami cukru. Schłodzić foremki w lodówce. Stopić...

    więcej