Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Tapenada

A+ A-
drukuj
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka startego parmezanu
  • 1 łyżeczka grubo zmielonego pieprzu
  • 1 szklanka czarnych oliwek bez pestek
  • 1 niepełna szklanka zielonych oliwek bez pestek
  • 1/3 szklanki kaparów
  • 5 filecików anchois

Sposób przyrządzania:

Oliwki i kapary wsypać do wysokiego pojemnika. Dodać starty drobno parmezan i anchois oraz czosnek. Zmiksować używając blendera lub moździerza, dodając oliwę. Doprawić świeżo mielonym pieprzem. Tapenadę najlepiej podawać z ciepłą, chrupiąca bagietką.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Ser parmezan
  • Czosnek
  • Kapary
  • Oliwki czarne
  • Pieprz czarny
  • Anchois

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Małże w sosie pomidorowo – czosnkowym

  • Potrawka z kaszą jaglaną

  • Zupa czosnkowa

  • Sałatka z grillowaną cukinią

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Zapiekanka warzywna z serem

    Marchew, cukinię i bakłażan pokroić w plastry. Spód naczynia żaroodpornego wyłożyć talarkami marchwi oraz posypać częścią zmielonej wołowiny....

    więcej
  • Schab pieczony

    Tłuszcz na mięsie nakroić w kostkę, posmarować miodem i musztardą oraz doprawić solą i pieprzem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez około...

    więcej
  • Avjar

    Papryki (ostre papryczki na razie odstawić) umyć, usunąć gniazda, wstawić do pieczenia w temperaturze 180-200°C przez około 20-30 minut. Następnie...

    więcej
  • Pierożki na kremowym szpinaku

    Pierożki gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym samym czasie rozmrożony szpinak wraz z czosnkiem i cebulką krótko poddusić na patelni,...

    więcej