Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Foie gras z patelni

A+ A-
drukuj
  • 5 plastrów foie gras
  • ocet balsamiczny
  • oliwa z oliwek
  • 50ml porto
  • przyprawy: sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

W naczyniu rozgrzać ocet balsamiczny, dodać porto oraz przyprawy, chwilę gotować. Plastry foie gras natrzeć solą i pieprzem, a następnie obsmażyć na patelni rozgrzanej oliwą z oliwek aż do zrumienienia. Usmażone plastry rozłożyć na talerzach, polać przygotowanym wcześniej sosem (wymieszanym z pozostałą na patelni oliwą). Można podawać z bagietką, owocami (np. wiśniami) lub sosem żurawinowym.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Bagietka
  • Wino czerwone
  • Żurawina
  • Sól
  • Foie gras
  • Wiśnie
  • Ocet balsamiczny
  • Oliwa
  • Pieprz mielony

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Pieczone bataty

  • Halaszle - zupa rybna po węgiersku

  • Powidło śliwkowe

  • Ciabatta ze steakiem z guacamole i serem feta

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Włoskie risotto z warzywami (porcja dla 6 osób)

    W rondelku lekko zeszklić na maśle posiekaną cebulę. Dodać ryż. Wlać wino i mieszać aż wyparuje. Dodać gorący bulion. Gotować na wolnym ogniu pod...

    więcej
  • Tortelloni z pesto i parmezanem

    W osolonej wodzie ugotować tortelloni według wskazówek na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni na niedużej ilości oliwy zamieszać sos pesto z...

    więcej
  • Kiełki z patelni

    Kiełki razem z olejem wrzucić na rozgrzaną patelnię i krótko podsmażyć - do podgrzania, idealne jako dodatek do dań głównych.

    więcej
  • Sałatka z gorgonzolą, orzechami i gruszką

    Gruszki oczyścić z gniazd nasiennych i podzielić na ósemki. Na patelni roztopić 1 łyżkę masła, dodać miód. Owoce wrzucić na rozgrzaną patelnię,...

    więcej