Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Foie gras z patelni

A+ A-
drukuj
  • 5 plastrów foie gras
  • ocet balsamiczny
  • oliwa z oliwek
  • 50ml porto
  • przyprawy: sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

W naczyniu rozgrzać ocet balsamiczny, dodać porto oraz przyprawy, chwilę gotować. Plastry foie gras natrzeć solą i pieprzem, a następnie obsmażyć na patelni rozgrzanej oliwą z oliwek aż do zrumienienia. Usmażone plastry rozłożyć na talerzach, polać przygotowanym wcześniej sosem (wymieszanym z pozostałą na patelni oliwą). Można podawać z bagietką, owocami (np. wiśniami) lub sosem żurawinowym.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Bagietka
  • Wino czerwone
  • Żurawina
  • Sól
  • Foie gras
  • Wiśnie
  • Ocet balsamiczny
  • Oliwa
  • Pieprz mielony

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Sałatka z serem Tomino i borówkami

  • Krapfen - pączki austriackie

  • Mozzarella w karocy

  • Szaszłyki z kurczaka i brzoskwiń

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Orzeźwiająca lemoniada

    Obie cytryny sparzyć wrzątkiem. 1 cytrynę pokroić na małe cząstki, listki mięty poszarpać w piórka, i zmiksować całość blenderem z dodatkiem 1...

    więcej
  • Stek wołowy z sałatką z rukoli

    Stek wyciągnąć z lodówki na min 30 min przed smażeniem, umyć, osuszyć papierem i posypać świeżym pieprzem. Smażyć z każdej strony po: 4 minuty -...

    więcej
  • Rożki z szynki nadziewane serem mascarpone

    Mascarpone wymieszać z posiekaną cebulą oraz bazylią, przyprawić solą. Masę rozprowadzić na plastrach szynki i zwinąć je. Podawać ze świeżą...

    więcej
  • Tuńczyk z pomidorami, oliwkami i kiełkami

    Tuńczyka pozbawić oleju. Dodać pomidory suszone, wymieszać. Następnie wrzucić pokrojone na połówki oliwki, kiełki ciecierzycy i soczewicy (bądź...

    więcej