Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Horta - zielona wyspa

A+ A-
drukuj
  • 0,5 świeżej zieleniny (do wyboru, np. szpinak, cykoria, szczaw, koper, szczypiorek)
  • oliwa extra virgin
  • 1 cytryna
  • sól
  • pieprz
  • woda

Sposób przyrządzania:

Zieleninę dokładnie opłukać, odciąć końcówki u nasady i zbrązowiałe liście, następnie włożyć do głębokiego naczynia z gotującą się wodą i zostawić na około 5-7 minut. Po upłynięciu tego czasu wodę odcedzić i dolać nowej – zimnej, po czym ponownie doprowadzić do wrzenia. Proces powtórzyć dwukrotnie - pozwoli to na oczyszczenie zieleniny i złagodzenie cierpkiego smaku. Gotować bez przykrycia przez około godzinę, aż do pełnej miękkości. Po ułożeniu zieleniny na talerzach, skropić ją 4 łyżkami oliwy z oliwek i sokiem z cytryny, na koniec doprawić. Można podawać zarówno jako przystawkę, jak i danie główne – np. do ziemniaków i mięs.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cytryny
  • Koperek
  • Oliwa extra virgin
  • Szczypiorek
  • Szpinak
  • Woda
  • Sól

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Sałatka pomarańczowa z fenkułem

  • Szaszłyki jagnięce z sosem tzatziki

  • Chrupiące paluszki serowe

  • Zupa z gęsi na winie

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Tuńczyk w sałatce na ciepło

    Do szklanej miseczki wrzucić czarne oliwki, pomidory suszone, starty parmezan i cebulę pokrojoną w plasterki, całość skropić oliwą i dodać białego...

    więcej
  • Sałatka z wędzonym łososiem i awokado

    Oddzielić awokado od pestki i pokroić w kostkę, dodać świeżą roszponkę i łososia wędzonego pokrojonego w paski. Całość skropić oliwą lub octem...

    więcej
  • Kanapki z kawiorem

    Kromki pumpernikla posmarować cienko masłem. Ułożyć plasterek pomidora, posypać go solą i pieprzem. Na tym ułożyć plasterek fety i łososia...

    więcej
  • Krapfen - pączki austriackie

    Drożdże zalać mlekiem (100ml), wymieszać, doprawić solą i odstawić na godzinę. Masło utrzeć, dodając stopniowo cukier i żółtka. Mąkę...

    więcej