
Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.
Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe.
Sposób przyrządzania:
Zieleninę dokładnie opłukać, odciąć końcówki u nasady i zbrązowiałe liście, następnie włożyć do głębokiego naczynia z gotującą się wodą i zostawić na około 5-7 minut. Po upłynięciu tego czasu wodę odcedzić i dolać nowej – zimnej, po czym ponownie doprowadzić do wrzenia. Proces powtórzyć dwukrotnie - pozwoli to na oczyszczenie zieleniny i złagodzenie cierpkiego smaku. Gotować bez przykrycia przez około godzinę, aż do pełnej miękkości. Po ułożeniu zieleniny na talerzach, skropić ją 4 łyżkami oliwy z oliwek i sokiem z cytryny, na koniec doprawić. Można podawać zarówno jako przystawkę, jak i danie główne – np. do ziemniaków i mięs.
lub wyszukaj w przepisach
Ugotować wodę w garnku do gotowania na parze, natrzeć dorsza oliwą i położyć go na sicie razem z fasolką szparagową, przykryć i gotować 15 minut....
więcejDrobno posiekany i przepuszczony przez wyciskarkę czosnek krótko przesmażyć na chłodnej oliwie. Dodać cebulę pokrojoną w piórka. Zwiększyć ogień...
więcejRyby oprawić, usunąć głowę i ogon, pokroić na filety. Do głębokiego naczynia z wodą włożyć kawałki ryby oraz pokrojoną w prążki cebulę....
więcejRybę oczyścić, umyć, odciąć płetwy i głowę, podzielić na dzwonka i przyprawić. Panierować w jajku i bułce tartej i rumienić na oliwie....
więcej