Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Halaszle - zupa rybna po węgiersku

A+ A-
drukuj
  • 70 dag ryb słodkowodnych (suma, karpia, sandacza lub leszcza)
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 pomidory
  • 3 papryki (mogą być różnokolorowe)
  • 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 2 kostki bulionu warzywnego
  • przyprawy: pieprz, sól, liście laurowe
  • natka pietruszki

Sposób przyrządzania:

Ryby oprawić, usunąć głowę i ogon, pokroić na filety. Do głębokiego naczynia z wodą włożyć kawałki ryby oraz pokrojoną w prążki cebulę. Dodać kostki bulionu, gotować na małym ogniu przez około 60 minut. Ugotowany wywar przecedzić przez sito. Sparzone pomidory i paprykę pokroić drobno, dodać sprasowany czosnek i całość podsmażyć na patelni, następnie ostudzić i zmiksować i na koniec dodać do wywaru rybnego. Gotować na małym ogniu jeszcze przez około 15 minut, w międzyczasie doprawić przyprawami i udekorować natką pietruszki.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Bulion
  • Cebula
  • Czosnek
  • Liście laurowe
  • Papryka
  • Papryka słodka
  • Pieprz mielony
  • Pomidory
  • Papryka ostra
  • Sól

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Chowder z kurczaka i kukurydzy

  • Tuńczyk na ciepło w suszonych pomidorach

  • Salmorejo z szynką hiszpańską

  • Sola grillowana

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Sernik świąteczny light

    Aby upiec niskokaloryczny sernik light należy rozgrzać piekarnik do 170 stopni, natłuścić okrągłą formę (24cm) i obsypać ją mąką. Następnie...

    więcej
  • Bekonowe „muffinki”

    Foremki na muffinki (silikonowe, ceramiczne lub metalowe) wysmarować dokładnie oliwą. Na dnie każdej foremki ułożyć wyciętą kromkę chleba...

    więcej
  • Szaszłyki z kurczaka i brzoskwiń

    Z musztardy, soku z cytryny, oliwy, wina, soli i pieprzu przygotować marynatę. Filet z kurczaka pokroić w dużą kostkę. Połączyć marynatę z mięsem...

    więcej
  • Sałatka brokułowa

    Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Brokuła rozdzielić na różyczki i zblanszować. Czosnek zmiażdżyć, dodać majonez i jogurt i wmieszać....

    więcej