Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Deser czekoladowy fondant

A+ A-
drukuj
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (75% kakao)
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki masła

Sposób przyrządzania:

Czekoladę stopić w kąpieli wodnej, wcześniej odłożyć 4 kostki. Dodać cukier i wymieszać. Kiedy czekolada trochę ostygnie, dodać żółtka i ubite białka. Przygotować naczynia do zapiekania, np. kokilki do sufletów, które należy wysmarować masłem, a następnie wlać czekoladową masę. Rozgrzać piekarnik do 200 ºC. W każdej z porcji zanurzyć po dwie kostki czekolady i odstawić na 15 minut aby się schłodziły. Następnie wstawić do piekarnika. Piec maksimum 10 minut aż deser wyrośnie. Odstawić do przestygnięcia na 3 minuty. Odwrócić foremki na talerzu i podawać natychmiast!

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cukier
  • Czekolada
  • Jajka
  • Masło
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Sos barbecue na bazie coli korzennej

  • Sałatka z serem Tomino i borówkami

  • Sałatka z kurczakiem

  • Placki z cukinią (około 20 sztuk)

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Joulutorttu

    Ciasto francuskie rozmrozić, pokroić w kwadraty (ok. 8-10 cm) i ponacinać po ukosie tak, aby kwadrat przybrał kształt wiatraka. Cieńsze rogi zawinąć...

    więcej
  • Cevapčići

    Cebulę i czosnek drobno posiekać, dodać do mięsa i wymieszać, dolewając stopniowo wody i doprawiając przyprawami do smaku. Całość przykryć folią...

    więcej
  • Ciasto kokosowe

    Żółtka ubijać z cukrem do uzyskania puszystej masy, dodać mleczko kokosowe i dalej ubijać. Dodać mąkę, wiórki i tłuszcz. Biała ubić na sztywno...

    więcej
  • Pasta z sera i makreli

    Polecamy przepis na pyszną pastę do pieczywa. Ricottę, makrelę i pokrojoną w kostkę cebulę umieścić w blenderze i zmiksować aż do uzyskania...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY