Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Burgery z bakłażanem i halloumi

A+ A-
drukuj
  • Oliwa z oliwek - 2 1/2 łyżki
  • Cebula (pokrojona w cienkie plastry) - 2 szt
  • Bakłażan (pokrojony w 8 plastrów) - 1/2 szt
  • Ser halloumi (pokrojony w 8 plastrów) - 250 g
  • Cukier brązowy - 1 łyżka
  • Pieczona czerwona papryka z zalewy (posiekana) - 1 szt
  • Harissa - 2 łyżeczki
  • Ciabatta (przekrojona na poł i lekko podpieczona w tosterze) - 4 szt
  • Hummus - 4 lyżki

Sposób przyrządzania:

Na patelnię wlej 1 łyżkę oliwy i dodaj cebulę. Smaż na dużym ogniu przez kilka minut, następnie zmniejsz ogień i smaż aż zmięknie i lekko się zrumieni. W międzyczasie rozgrzej na drugiej patelni łyżkę oliwy i smaż na niej bakłażana przez kilka minut z każdej strony. Ser halloumi podsmaż na patelni z oliwą, aż stanie się złocisty. Kiedy cebule będą miękkie dodaj do nich cukier, paprykę i harissę. Smaż, mieszając, przez około 1 minuty, aż cukier się rozpuści. Bułki posmaruj hummusem, na wierzchu ułóż halloumi, bakłażana i pikantny sos z cebuli.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Bakłażan
  • Ciabatta
  • Cebula
  • Cukier brązowy
  • Oliwa
  • Papryka
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Cielęcina duszona w sosie śmietanowym

  • Krewetki z oliwą imbirową

  • Pierś indyka duszona w białym winie i śmietanie

  • Groch z kapustą

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Indyk z leczo i ryżem

    Filet z indyka pokroić w małe kostki, podsmażyć na oliwie. Cebulę posiekać, lekko podsmażyć w garnku po czym dodać do niej pokrojone w kostkę...

    więcej
  • Koreczki z serem Pizzicotti

    Umyć warzywa. Pokroić bakłażana i cukinię w kostkę wielkości serków pizzicotti, następnie podsmażyć na odrobinie oliwy dodając sól i pieprz....

    więcej
  • Puchar sułtański

    Cukier wolno podgrzewać w suchym rondlu, jak się skarmelizuje dodać połowę śmietanki i podgrzewać, aż zgęstnieje. Sos czekoladowy: gorzką...

    więcej
  • Żurek

    Z 5 dniowym wyprzedzeniem przygotowywać zakwas: czosnek pokroić na kawałki, wrzucić do szczelnego naczynia, dodać pozostałe składniki, zalać wodą do...

    więcej