Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Burgery z bakłażanem i halloumi

A+ A-
drukuj
  • Oliwa z oliwek - 2 1/2 łyżki
  • Cebula (pokrojona w cienkie plastry) - 2 szt
  • Bakłażan (pokrojony w 8 plastrów) - 1/2 szt
  • Ser halloumi (pokrojony w 8 plastrów) - 250 g
  • Cukier brązowy - 1 łyżka
  • Pieczona czerwona papryka z zalewy (posiekana) - 1 szt
  • Harissa - 2 łyżeczki
  • Ciabatta (przekrojona na poł i lekko podpieczona w tosterze) - 4 szt
  • Hummus - 4 lyżki

Sposób przyrządzania:

Na patelnię wlej 1 łyżkę oliwy i dodaj cebulę. Smaż na dużym ogniu przez kilka minut, następnie zmniejsz ogień i smaż aż zmięknie i lekko się zrumieni. W międzyczasie rozgrzej na drugiej patelni łyżkę oliwy i smaż na niej bakłażana przez kilka minut z każdej strony. Ser halloumi podsmaż na patelni z oliwą, aż stanie się złocisty. Kiedy cebule będą miękkie dodaj do nich cukier, paprykę i harissę. Smaż, mieszając, przez około 1 minuty, aż cukier się rozpuści. Bułki posmaruj hummusem, na wierzchu ułóż halloumi, bakłażana i pikantny sos z cebuli.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Bakłażan
  • Ciabatta
  • Cebula
  • Cukier brązowy
  • Oliwa
  • Papryka
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Sałatka grecka

  • Zupa czosnkowa

  • Placki z cukinią (około 20 sztuk)

  • Kwaśnica na wędzonych żeberkach

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Pesto bazyliowo melisowe

    Sos pesto: czosnek obrać i pokroić w plasterki. Jogurt wymieszać z musztardą oraz oliwą i zmiksować blenderem lub utrzeć z pozostałymi składnikami...

    więcej
  • Pasztet

    Mięso, boczek i słoninę drobno pokroić, podsmażyć i przełożyć do dużego garnka. Zalać wszystko wodą, dodać sól, pieprz, kilka listków...

    więcej
  • Naleśniki śmietankowe – przepis podstawowy

    Rozdzielić żółtka od białek. Żółtka z cukrem zmiksować, dodać śmietanę i mąkę. Białka ubić i połączyć z masą. Smażyć na rozgrzanej...

    więcej
  • Pierś indycza z batatami

    Pokrojone w kostkę mięso indyka rozłożyć na folii aluminiowej, doprawić mieloną papryką i położyć obok paseczki czerwonej świeżej papryki....

    więcej