Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Makaron z soczewicą w sosie pomidorowym

A+ A-
drukuj
  • 200g soczewicy
  • 250g makaronu fusilli rigati
  • mały słoik koncentratu pomidorowego (lub kartonik)
  • 2 małe cebule
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 10dag startego parmezanu
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra mielona

Sposób przyrządzania:

Soczewicę opłukać (można wymoczyć wcześniej w zimnej wodzie), gotować oddzielnie od makaronu. Pokrojoną w kostkę cebulę i sprasowany czosnek podsmażyć na oliwie. Miękką, ugotowaną soczewicę odcedzić, przełożyć do większego naczynia, razem z cebulą, czosnkiem i ugotowanym makaronem, a następnie postawić na małym ogniu. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić. Na koniec posypać startym parmezanem.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cebula
  • Czosnek
  • Makaron fusilli
  • Oliwa
  • Pieprz mielony
  • Ser parmezan
  • Papryka ostra
  • Przecier pomidorowy
  • Sól
  • Marchew

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Tartiflette z serem i grzybami

  • Pieczeń cielęca z indykiem i marchewką

  • Fondue serowe

  • Club Sandwich z łososiem i pomidorami

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Ryba zapiekana z mozzarellą i pomidorami

    Filety, skropić cytryną i lekko podsmażyć na oliwie. Ser pokroić w plastry, pomidory przekroić na połówki. Podsmażoną rybę ułożyć w naczyniu...

    więcej
  • Paella

    Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na oliwie. Wrzucić ryż i smażyć, aż wchłonie oliwę i lekko zbieleje. Wlać bulion, zagotować i...

    więcej
  • Jajka faszerowane z suszonymi pomidorami

    Jajka przekroić na pół i wyciągnąć z nich żółtka. Suszone pomidory drobno posiekać. Wymieszać wszystko z majonezem, doprawić solą i pieprzem....

    więcej
  • Kwaśnica na wędzonych żeberkach

    Żeberka pokroić na kawałki, włożyć do garnka, dodać lekko przesiekaną kapustę, pokrojone w kostkę jarzyny, liście laurowe i ziele angielskie,...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY