Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Makaron z soczewicą w sosie pomidorowym

A+ A-
drukuj
  • 200g soczewicy
  • 250g makaronu fusilli rigati
  • mały słoik koncentratu pomidorowego (lub kartonik)
  • 2 małe cebule
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 10dag startego parmezanu
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra mielona

Sposób przyrządzania:

Soczewicę opłukać (można wymoczyć wcześniej w zimnej wodzie), gotować oddzielnie od makaronu. Pokrojoną w kostkę cebulę i sprasowany czosnek podsmażyć na oliwie. Miękką, ugotowaną soczewicę odcedzić, przełożyć do większego naczynia, razem z cebulą, czosnkiem i ugotowanym makaronem, a następnie postawić na małym ogniu. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić. Na koniec posypać startym parmezanem.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cebula
  • Ser parmezan
  • Czosnek
  • Papryka ostra
  • Przecier pomidorowy
  • Sól
  • Makaron fusilli
  • Oliwa
  • Pieprz mielony
  • Marchew

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Faworki

  • Krewetki w cieście filo

  • Stek Mignon

  • Pasztet

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Gazpacho – hiszpański chłodnik (porcja dla 3-4 osób)

    Pokroić w drobną kostkę: oczyszczone papryki, cebulkę, ogórek ze skórką, obrane pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek. Do warzyw wlać sos...

    więcej
  • Szaszłyki z rostbefu z papryką pieczoną i cebulą

    Rostbef pokroić w kostkę 1,5 cm i obtoczyć w przyprawach: sól, pieprz, zmielona kolendra, zmielony kmin rzymski. Paprykę piec w piekarniku aż skórka...

    więcej
  • Kasza gryczana z granatem

    Kaszę ugotować na sypko. Odstawić pod przykryciem, aby nie ostygła. Oczyszczoną marchewkę pokroić za pomocą obieraczki na cienkie paseczki. Kaszę...

    więcej
  • Płatki z jogurtem i owocami

    Płatki owsiane zgotować lub zalać wrzątkiem aby zmiękły. Następnie dodać jogurt i odstawić do wystygnięcia. Do ostudzonej owsianki dodajemy...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY