Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Gołąbki

A+ A-
drukuj
  • 1 biała kapusta
  • 500 g chudego, mielonego mięsa
  • szklanka ugotowanego ryżu lub kaszy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • jajko
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy

Sposób przyrządzania:

Kapustę sparzyć we wrzątku. Po kolei, ostrożnie odkrawać pojedyncze liście. Posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek delikatnie zeszklić. Połączyć z mięsem, ryżem, jajkiem i przyprawami. Porcje farszu zawijać w liście kapusty. Na dnie garnka ułożyć mniejsze listki kapusty, na nich ściśle układać zawinięte gołąbki. Zalać wodą, dodać przyprawy i gotować na małym ogniu do zmiękczenia kapusty. Pod koniec dodać passatę.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Ryż
  • Cebula
  • Czosnek
  • Ziele angielskie
  • Passata
  • Sól
  • Jajka
  • Kapusta biała
  • Liście laurowe
  • Mięso mielone
  • Pieprz mielony
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Wątróbka z jabłkiem

  • Rozmarynowa roladka z polędwiczki wieprzowej

  • Sałatka śledziowa z buraczkami

  • Sandacz w orzeszkach piniowych

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Tarator

    Ogórki umyć, obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z jogurtem, posiekanym czosnkiem i koperkiem, oliwą. Zupę schłodzić w lodówce, przed podaniem...

    więcej
  • Muffiny z oliwkami

    W misce wymieszać razem wszystkie suche składniki takie jak: mąka, proszek do pieczenia, sól i starty parmezan. Dodać całe jajka wcześniej lekko...

    więcej
  • Bekonowe „muffinki”

    Foremki na muffinki (silikonowe, ceramiczne lub metalowe) wysmarować dokładnie oliwą. Na dnie każdej foremki ułożyć wyciętą kromkę chleba...

    więcej
  • Jajecznica na słodko

    Roztopić na patelni masło, dodać dwa jajka, banana pokrojonego w plasterki oraz kawałki 3 mandarynek. Smażyć do czasu ścięcia się jajek. Słodkie...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY