Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Gołąbki

A+ A-
drukuj
  • 1 biała kapusta
  • 500 g chudego, mielonego mięsa
  • szklanka ugotowanego ryżu lub kaszy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • jajko
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy

Sposób przyrządzania:

Kapustę sparzyć we wrzątku. Po kolei, ostrożnie odkrawać pojedyncze liście. Posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek delikatnie zeszklić. Połączyć z mięsem, ryżem, jajkiem i przyprawami. Porcje farszu zawijać w liście kapusty. Na dnie garnka ułożyć mniejsze listki kapusty, na nich ściśle układać zawinięte gołąbki. Zalać wodą, dodać przyprawy i gotować na małym ogniu do zmiękczenia kapusty. Pod koniec dodać passatę.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Ryż
  • Cebula
  • Czosnek
  • Ziele angielskie
  • Passata
  • Sól
  • Jajka
  • Kapusta biała
  • Liście laurowe
  • Mięso mielone
  • Pieprz mielony
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Jogurtowe lody na patyku

  • Zupa z rabarbaru

  • Tabbouleh

  • Tartiflette z serem i grzybami

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Krewetki marynowane w zielonej herbacie

    Zaparzyć herbatę w 100 ml gorącej wody. Do zimnego naparu dodać czosnek, skórkę cytrynową i paprykę. Krewetki marynować od 1/2 do 2 godzin....

    więcej
  • Szaszłyki z pomidorkami, mozzarellą i bazylią

    Pomidorki przepłukać i osuszyć. Kulki mozzarelli, pomidory i listki bazylii nadziewać kolejno na patyczki do szaszłyków. Gotowe szaszłyki skropić...

    więcej
  • Cebulowe krążki

    Cebulę pokroić w grube plastry i delikatnie oddzielić każdy krążek. Jajka dokładnie rozbić i doprawić. Krążki obtaczać kolejno w mące, jajku i...

    więcej
  • Szynka z melonem

    Melona obrać, pokroić w plastry i wyłożyć na duży talerz. Plastry szynki ułożyć na melonie, a umytą i osuszoną rukolę rozrzucić po wierzchu....

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY