Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Pesto bazyliowo melisowe

A+ A-
drukuj
  • po 1 szklance listków świeżej bazylii i melisy
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ szklanki startego sera Grana Padano
  • ½ szklanki orzeszków piniowych lub orzechów włoskich
  • ½ szklanki jogurtu lub śmietany 18%
  • 2 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
  • szklanka oliwy
  • pół łyżeczki kolorowego pieprzu
  • 1 łyżeczka chili
  • do smaku: sól cebulowa albo ziołowa

Sposób przyrządzania:

Sos pesto: czosnek obrać i pokroić w plasterki. Jogurt wymieszać z musztardą oraz oliwą i zmiksować blenderem lub utrzeć z pozostałymi składnikami sosu oraz ziołami (mają pozostać małe drobinki składników). Doprawić solą morską i kolorowym pieprzem. Spaghetti zgodnie z przepisem na opakowaniu w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy. Makaron nałożyć na talerze, polać sosem, udekorować cząstkami cytryny oraz świeżą bazylią. Podawać z białym winem.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Bazylia
  • Czosnek
  • Melisa
  • Natka pietruszki
  • Oliwa
  • Orzechy piniowe
  • Pieprz kolorowy
  • Ser parmezan
  • Sól
  • Musztarda
  • Papryka chilli

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Fritata z warzywami

  • Cielęcina na batatach i rukoli

  • Szaszłyki z pomidorkami, mozzarellą i bazylią

  • Konfitura śliwkowa z bananami

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Kurczak z selerem naciowym

    Sałatę starannie umyć, następnie porwać liście na kawałki i przełożyć do salaterki. Mięso pokroić w kostkę. Seler pokroić w małe kawałki....

    więcej
  • Grillowana pierś w ziołach

    Pierś grillować na patelni lub grillu elektrycznym, warzywa dusić w oliwie na patelni pod przykryciem przez około 8 minut pod koniec dodać zioła. Danie...

    więcej
  • Zupa serowa z ziołami

    Nagrzać piekarnik do temperatury 220°C. Zmieszać starty leżakowany ser Beemster z mąką. Umieścić łyżkę masy serowej na blaszce wyściełanej...

    więcej
  • Ricotta z owocami

    Truskawki pokroić w plasterki, dodać maliny. Wymieszać z ricottą, następnie posypać orzechami nerkowca. Smacznego!

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY