Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Pesto bazyliowo melisowe

A+ A-
drukuj
  • po 1 szklance listków świeżej bazylii i melisy
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ szklanki startego sera Grana Padano
  • ½ szklanki orzeszków piniowych lub orzechów włoskich
  • ½ szklanki jogurtu lub śmietany 18%
  • 2 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
  • szklanka oliwy
  • pół łyżeczki kolorowego pieprzu
  • 1 łyżeczka chili
  • do smaku: sól cebulowa albo ziołowa

Sposób przyrządzania:

Sos pesto: czosnek obrać i pokroić w plasterki. Jogurt wymieszać z musztardą oraz oliwą i zmiksować blenderem lub utrzeć z pozostałymi składnikami sosu oraz ziołami (mają pozostać małe drobinki składników). Doprawić solą morską i kolorowym pieprzem. Spaghetti zgodnie z przepisem na opakowaniu w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy. Makaron nałożyć na talerze, polać sosem, udekorować cząstkami cytryny oraz świeżą bazylią. Podawać z białym winem.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Bazylia
  • Ser parmezan
  • Czosnek
  • Sól
  • Musztarda
  • Melisa
  • Papryka chilli
  • Natka pietruszki
  • Oliwa
  • Orzechy piniowe
  • Pieprz kolorowy

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Tarta cytrynowa z mascarpone

  • Pieczone gęsie nogi z jabłkiem i pomidorkami

  • Roladki z szynki z melonem i kaparami

  • Zapiekana ricotta

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Deser czekoladowy fondant

    Czekoladę stopić w kąpieli wodnej, wcześniej odłożyć 4 kostki. Dodać cukier i wymieszać. Kiedy czekolada trochę ostygnie, dodać żółtka i ubite...

    więcej
  • Sałatka z makreli

    Makrele obrać z ości, podzielić na drobne kawałki. Cebule, jabłka i ogórki pokroić w kostkę. Wymieszać całość, dodać około 3 łyżki majonezu,...

    więcej
  • Grillowana makrela z warzywami i puree ziemniaczanym

    Na wstępie należy dokładnie wyszorować ziemniaki, zalać je wodą, posolić i gotować do miękkości. Po ugotowaniu warzyw trzeba delikatnie...

    więcej
  • Tofu z dżemem chilli

    Na rozgrzanej patelni zrumienić posiekany czosnek, następnie dodać dżem chilli, pokrojone w kostkę tofu oraz sos sojowy. Najlepiej podawać z białym...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY