Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Bogracz

A+ A-
drukuj
  • 800g wołowiny bez kości
  • 25dag wędzonego boczku
  • 3 duże cebule
  • 1 puszka pomidorów bez skórki (lub 3 pomidory)
  • 1 puszka fasoli czerwonej konserwowej
  • 2 duże papryki czerwone
  • 1 papryczka chili
  • woda
  • 0,5kg ziemniaków
  • przyprawy: papryka mielona słodka i ostra, sól, pieprz, chili, kminek, liście laurowe, ziele angielskie
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • 1 por
  • 1 jajko
  • pół szklanki mąki

Sposób przyrządzania:

Wołowinę i boczek pokroić w średniej wielkości kostkę, cebulę - w małą kostkę. Dodać do dużego, głębokiego garnka z podgrzanymi czterema łyżkami oleju, gotować na małym ogniu. Doprawić kminkiem, solą, pieprzem, mieloną papryką, zielem angielskim, liśćmi laurowymi. Pokrojone w kostkę papryki, marchewkę i pietruszkę dodać do garnka, wymieszać, całość zalać wodą i dusić pod przykryciem przez około godzinę. W tym czasie rozrobić mąkę z jajkiem i trzema łyżkami wody, zagniatać do uzyskania elastycznego ciasta, następnie uformować wałek i pociąć na małe kluseczki. Podczas gotowania, dodać pokrojone w kawałki ziemniaki, pomidory z puszki, później fasolę konserwową, a pod sam koniec gotowania - kluseczki (powinny się gotować ok 3-5 minut) i pokrojony w krążki por.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Por
  • Fasola
  • Papryka ostra
  • Woda
  • Ziele angielskie
  • Ziemniaki
  • Kminek
  • Sól
  • Jajka
  • Pietruszka
  • Wołowina
  • Liście laurowe
  • Mąka
  • Papryczki chilli
  • Papryka
  • Papryka słodka
  • Pieprz mielony
  • Marchew
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Salmorejo z szynką hiszpańską

  • Granatowa Sangria

  • Małże w sosie pomidorowo – czosnkowym

  • Fritata z warzywami

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Tiropitakia - greckie pierożki z serem

    Parmezan zetrzeć, fetę rozgnieść, dodać przyprawy, całość wymieszać. Jajka ubić mikserem, dodać zmieszane sery. Ciasto filo pokroić w kwadraty...

    więcej
  • Pasztet domowy

    Mięso, oczyszczone warzywa i grzyby zalać wodą, dodać przyprawy i gotować powoli. Osolić w połowie gotowania. Pod koniec włożyć słoninę i...

    więcej
  • Lasagne z warzywami

    Nadzienie: obraną cebulę pokroić w ósemki, razem z czosnkiem lekko zrumienić na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do dużego rondla. Cukinie pokroić w...

    więcej
  • Powidło śliwkowe z czekoladą

    Wydrylowane śliwki wrzucić do garnka i powoli gotować, przez około 2 godziny, wystudzić. Następnego dnia gotować również przez kolejne 2-3 godziny,...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY