Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Bogracz

A+ A-
drukuj
  • 800g wołowiny bez kości
  • 25dag wędzonego boczku
  • 3 duże cebule
  • 1 puszka pomidorów bez skórki (lub 3 pomidory)
  • 1 puszka fasoli czerwonej konserwowej
  • 2 duże papryki czerwone
  • 1 papryczka chili
  • woda
  • 0,5kg ziemniaków
  • przyprawy: papryka mielona słodka i ostra, sól, pieprz, chili, kminek, liście laurowe, ziele angielskie
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • 1 por
  • 1 jajko
  • pół szklanki mąki

Sposób przyrządzania:

Wołowinę i boczek pokroić w średniej wielkości kostkę, cebulę - w małą kostkę. Dodać do dużego, głębokiego garnka z podgrzanymi czterema łyżkami oleju, gotować na małym ogniu. Doprawić kminkiem, solą, pieprzem, mieloną papryką, zielem angielskim, liśćmi laurowymi. Pokrojone w kostkę papryki, marchewkę i pietruszkę dodać do garnka, wymieszać, całość zalać wodą i dusić pod przykryciem przez około godzinę. W tym czasie rozrobić mąkę z jajkiem i trzema łyżkami wody, zagniatać do uzyskania elastycznego ciasta, następnie uformować wałek i pociąć na małe kluseczki. Podczas gotowania, dodać pokrojone w kawałki ziemniaki, pomidory z puszki, później fasolę konserwową, a pod sam koniec gotowania - kluseczki (powinny się gotować ok 3-5 minut) i pokrojony w krążki por.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Por
  • Fasola
  • Papryka ostra
  • Woda
  • Ziele angielskie
  • Ziemniaki
  • Kminek
  • Sól
  • Jajka
  • Pietruszka
  • Wołowina
  • Liście laurowe
  • Mąka
  • Papryczki chilli
  • Papryka
  • Papryka słodka
  • Pieprz mielony
  • Marchew
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Jajko sadzone w papryce

  • Naleśniki w stylu orange

  • Sałatka z rukoli i pomidorków koktajlowych

  • Jagnięcina w musztardzie z purre ziemniaczano selerowym

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Tiramisu

    Zamoczyć w kawie biszkopty z obu stron - nabiorą specyficznego smaku i aromatu, ale zbytnio nie rozmiękną. Nasiąknięte biszkopty ułożyć w osobnym...

    więcej
  • Zapiekanka warzywna z serem

    Marchew, cukinię i bakłażan pokroić w plastry. Spód naczynia żaroodpornego wyłożyć talarkami marchwi oraz posypać częścią zmielonej wołowiny....

    więcej
  • Makaron z pomidorami z pieca i oliwkami

    Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, przekroić na połówki. Ułożyć na półmisku do pieczenia, posmarowanym oliwą z oliwek. Delikatnie posolić...

    więcej
  • Tarator

    Ogórki umyć, obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z jogurtem, posiekanym czosnkiem i koperkiem, oliwą. Zupę schłodzić w lodówce, przed podaniem...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY