Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Granita z arbuza

A+ A-
drukuj
  • 2 kg arbuza
  • 150 gram cukru brązowego
  • 100 ml przegotowanej wody (lub wody niegazowanej z butelki)
  • 1 doniczka świeżej mięty/melisy
  • sok z cytryny (100ml)

Sposób przyrządzania:

Wodę podgrzać w garnuszku , wsypać cukier, mieszać aż się rozpuści i odstawić do ostygnięcia. Miętę lub melisę poszatkować bardzo drobno, pozostawić parę listków do dekoracji. Arbuza obrać ze skórki, oczyścić z pestek, pokroić na kawałki i zmiksować w mikserze. Do zmiksowanego arbuza dodać przestudzoną wodę z cukrem, sok z cytryny i poszatkowane liście mięty lub melisy, wymieszać raz jeszcze. Puree wlać do szerokiego i niskiego naczynia, następnie włożyć go zamrażarki na min.2-3 godziny, od czasu do czasu (co 20-30minut) mieszając do momentu kiedy granita będzie przypominać grube kryształki. Granitę zeskrobywać łyżką i kłaść do szklanych pucharków. Udekorować listkiem mięty.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cukier brązowy
  • Cytryny
  • Woda
  • Mięta
  • Arbuz

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Krapfen - pączki austriackie

  • Mus z kaszy jaglanej i kiwi

  • Pomidory faszerowane serem feta

  • Pasta z makreli i sera

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Zupa szparagowa

    Szparagi obrać, części zdrewniałe wyrzucić, czubki – około 2cm odłożyć. Łupiny dodać do bulionu i gotować na małym ogniu około 15 minut....

    więcej
  • Sałatka brokułowa

    Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Brokuła rozdzielić na różyczki i zblanszować. Czosnek zmiażdżyć, dodać majonez i jogurt i wmieszać....

    więcej
  • Ciasteczka z lentilkami

    Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i wymieszać. Dodać mąkę, sodę, sól i dokładnie wymieszać lub zmiksować. Do masy dodać rodzynki, rozdrobnioną...

    więcej
  • Deser czekoladowy fondant

    Czekoladę stopić w kąpieli wodnej, wcześniej odłożyć 4 kostki. Dodać cukier i wymieszać. Kiedy czekolada trochę ostygnie, dodać żółtka i ubite...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY