Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.
Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe.
Sposób przyrządzania:
Wodę podgrzać w garnuszku , wsypać cukier, mieszać aż się rozpuści i odstawić do ostygnięcia. Miętę lub melisę poszatkować bardzo drobno, pozostawić parę listków do dekoracji. Arbuza obrać ze skórki, oczyścić z pestek, pokroić na kawałki i zmiksować w mikserze. Do zmiksowanego arbuza dodać przestudzoną wodę z cukrem, sok z cytryny i poszatkowane liście mięty lub melisy, wymieszać raz jeszcze. Puree wlać do szerokiego i niskiego naczynia, następnie włożyć go zamrażarki na min.2-3 godziny, od czasu do czasu (co 20-30minut) mieszając do momentu kiedy granita będzie przypominać grube kryształki. Granitę zeskrobywać łyżką i kłaść do szklanych pucharków. Udekorować listkiem mięty.
lub wyszukaj w przepisach

Wymieszać w miseczce sok z cytryny, miód, musztardę i oliwę, w tak przygotowanej marynacie obtoczyć łososia i chłodzić w lodówce 2,5 h. Następnie...
więcej
Melona obrać, pokroić w plastry i wyłożyć na duży talerz. Plastry szynki ułożyć na melonie, a umytą i osuszoną rukolę rozrzucić po wierzchu....
więcej
Ze składników ciasta wyrobić gładką masą. Ułożyć w nasmarowanej masłem formie i dokładnie nakłuć dno widelcem. Piec do lekkiego zrumienienia w...
więcej
Moczyć rodzynki w wodzie przez godzinę. Obrać selera i pokroić w cienkie plasterki razem z papryką. Zmieszać wszystkie składniki i doprawić oliwą,...
więcej