Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Makaron ze szparagami i pomidorami

A+ A-
drukuj
  • 500g szparagów
  • 300g ulubionego makaronu
  • biała część pora
  • 250g pomidorów koktajlowych
  • 300ml śmietany
  • sól
  • biały pieprz
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypiorek do posypania

Sposób przyrządzania:

Szparagi obrać, opłukać i gotować około 15 minut w osolonej wodzie, następnie osączyć. Główki szparagów odkroić i odłożyć, szparagi pokroić na kawałki około 1cm. Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. W rondlu rozpuścić 2 łyżki masła, dodać pokrojonego w plastry pora, dusić pod przykryciem około 5 minut, następnie dodać śmietanę i kawałki szparagów, gotować jeszcze przez 5-7 minut na wolnym ogniu cały czas mieszając do momentu aż powstanie gęsty sos. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na końcu połączyć delikatnie z główkami szparagów. Trzymać „na ogniu” jeszcze około minutę. Ugotowany i odcedzony makaron wyłożyć na talerze, polać sosem z kawałkami szparagów i posypać pokrojonymi na ćwiartki pomidorami koktajlowymi i pokrojonym szczypiorkiem.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Por
  • Cytryny
  • Szczypiorek
  • Szparagi
  • Sól
  • Kwaśna śmietana
  • Makaron tagliolini
  • Pieprz biały
  • Pomidory koktajlowe

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Trifle z kremem dyniowym

  • Jamie Oliver: pizza z mozarellą i sosem pomidorowym

  • Buraczki zasmażane

  • Spinakopita

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Koreczki z łososia

    Oliwkę owinąć łososiem pokrojonym w paseczki. Spiąć wykałaczkami. Ułożyć na półmisku na liściach rukoli. Skropić sokiem z 1 ćwiartki cytryny....

    więcej
  • Pasta z bobu

    Bób ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić. Dodać natkę pietruszki, sok z cytryny, oliwę i papryczkę. Używając blendera zmiksować na jednolitą...

    więcej
  • Omlet francuski

    Rozbełtać w naczyniu dwa jajka. Pokroić w kostkę banana i kiwi. Całość wymieszać i wylać na patelnię. Smażyć omlet 1-2 minuty z każdej strony....

    więcej
  • Jaja sadzone ze szparagami i szynką parmeńską

    Szparagi umyć, odciąć twarde końcówki, ugotować na wodzie (mała ilość) lub na parze. Ugotowane szparagi odcedzić, polać rozgrzanym masłem z...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY