Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Makaron ze szparagami i pomidorami

A+ A-
drukuj
  • 500g szparagów
  • 300g ulubionego makaronu
  • biała część pora
  • 250g pomidorów koktajlowych
  • 300ml śmietany
  • sól
  • biały pieprz
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypiorek do posypania

Sposób przyrządzania:

Szparagi obrać, opłukać i gotować około 15 minut w osolonej wodzie, następnie osączyć. Główki szparagów odkroić i odłożyć, szparagi pokroić na kawałki około 1cm. Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. W rondlu rozpuścić 2 łyżki masła, dodać pokrojonego w plastry pora, dusić pod przykryciem około 5 minut, następnie dodać śmietanę i kawałki szparagów, gotować jeszcze przez 5-7 minut na wolnym ogniu cały czas mieszając do momentu aż powstanie gęsty sos. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na końcu połączyć delikatnie z główkami szparagów. Trzymać „na ogniu” jeszcze około minutę. Ugotowany i odcedzony makaron wyłożyć na talerze, polać sosem z kawałkami szparagów i posypać pokrojonymi na ćwiartki pomidorami koktajlowymi i pokrojonym szczypiorkiem.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Por
  • Cytryny
  • Szczypiorek
  • Szparagi
  • Sól
  • Kwaśna śmietana
  • Makaron tagliolini
  • Pieprz biały
  • Pomidory koktajlowe

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Puchar sułtański

  • Naleśniki śmietankowe – przepis podstawowy

  • Krewetki marynowane w zielonej herbacie

  • Ryba po grecku

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Tarta ze szparagami, pomidorami i serem ricotta

    Aby móc delektować się smakiem szparagowej tarty, najpierw należy rozłożyć w formie ciasto, nakłuć je widelcem, posmarować białkiem i zawinąć na...

    więcej
  • Rożki z szynki nadziewane serem mascarpone

    Mascarpone wymieszać z posiekaną cebulą oraz bazylią, przyprawić solą. Masę rozprowadzić na plastrach szynki i zwinąć je. Podawać ze świeżą...

    więcej
  • Madrycki dressing

    Składniki dobrze wymieszać w shakerze. Podawać z awokado, ogórkiem, pomidorami, mango, jabłkami, papają.

    więcej
  • Krewetki marynowane w zielonej herbacie

    Zaparzyć herbatę w 100 ml gorącej wody. Do zimnego naparu dodać czosnek, skórkę cytrynową i paprykę. Krewetki marynować od 1/2 do 2 godzin....

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY