Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Carpaccio wołowe

A+ A-
drukuj
  • 200 g polędwicy wołowej
  • 25 g rukoli
  • 20 g parmezanu
  • 3 jajka przepiórcze
  • 25 ml oliwy z oliwek

Sposób przyrządzania:

Plastry polędwicy wołowej obłożyć folią spożywczą i rozklepać tłuczkiem, starając się, żeby były najcieńsze. Zdjąć górną warstwę folii i położyć mięso stroną bez folii na talerz. Nie zdejmować folii, aż do czasu podawania dania. Na patelnię wlać odrobinę oliwy i lekko podgrzać. Na ciepłą oliwę wbić jajka przepiórcze i zdjąć patelnię z ognia. Białko jajek powinno być idealnie gładkie i niespieczone. Gdy jajka są gotowe, posypać je solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wykończenie i prezentacja: Zdjąć folię z wołowiny i ułożyć sadzone jajka przepiórcze. Położyć kilka listków rukoli, posypać płatkami parmezanu. Na koniec oprószyć pieprzem oraz solą.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Rukola
  • Ser parmezan
  • Jajka przepiórcze
  • Oliwa
  • Polędwica wołowa
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Karp pieczony

  • Burger śródziemnomorski z Caponatą

  • Insalta Caprese

  • Jajecznica ze szczypiorkiem

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Cytrusowe orzeźwienie II

    Do dzbanka wody dodać starty imbir oraz sok wyciśnięty z cytryn i jednej limonki. Drugą limonkę pokroić w plasterki, wrzucić do lemoniady, dodać...

    więcej
  • Insalta Caprese

    Sos: sok z cytryny połączyć stopniowo z oliwą i rozgniecionym czosnkiem, aż do uzyskania jedwabistej emulsji. Doprawić solą i pieprzem. Pomidorki...

    więcej
  • Sałatka grecka z ricottą

    Pomidor, paprykę oraz ogórka pokroić w kostkę. Dodać roszponkę oraz rozdrobnioną sałatę lodową. Wymieszać z ricottą. Wrzucić pokrojone na pół...

    więcej
  • Dżem pomidorowy z wanilią

    Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kawałki i wrzucić do garnka. Wsypać część cukru, dodać sok z cytryny do smaku i dusić powoli około 1,5...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY