Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Carpaccio wołowe

A+ A-
drukuj
  • 200 g polędwicy wołowej
  • 25 g rukoli
  • 20 g parmezanu
  • 3 jajka przepiórcze
  • 25 ml oliwy z oliwek

Sposób przyrządzania:

Plastry polędwicy wołowej obłożyć folią spożywczą i rozklepać tłuczkiem, starając się, żeby były najcieńsze. Zdjąć górną warstwę folii i położyć mięso stroną bez folii na talerz. Nie zdejmować folii, aż do czasu podawania dania. Na patelnię wlać odrobinę oliwy i lekko podgrzać. Na ciepłą oliwę wbić jajka przepiórcze i zdjąć patelnię z ognia. Białko jajek powinno być idealnie gładkie i niespieczone. Gdy jajka są gotowe, posypać je solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wykończenie i prezentacja: Zdjąć folię z wołowiny i ułożyć sadzone jajka przepiórcze. Położyć kilka listków rukoli, posypać płatkami parmezanu. Na koniec oprószyć pieprzem oraz solą.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Rukola
  • Ser parmezan
  • Jajka przepiórcze
  • Oliwa
  • Polędwica wołowa
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Ciasto jogurtowe

  • Grillowany stek z foie gras

  • Woda z cytryną, pomarańczą i miętą

  • Grillowana makrela z warzywami i puree ziemniaczanym

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Pierożki na kremowym szpinaku

    Pierożki gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym samym czasie rozmrożony szpinak wraz z czosnkiem i cebulką krótko poddusić na patelni,...

    więcej
  • Spaghetti al pomodoro wedługu Audrey Hepburn

    Zacznij od pomidorów: włóż je do dużego rondla z cebulą, selerem i marchewką i trzymaj na mocnym ogniu pod przykryciem przez dziesięć minut, aż...

    więcej
  • Mango sticky rice

    Ryż z cukrem gotować na małym ogniu w mleczku kokosowym do miękkości (powinien być kleisty), mango obrać i pokroić w cienkie plasterki. Podawać na...

    więcej
  • Jaja sadzone ze szparagami i szynką parmeńską

    Szparagi umyć, odciąć twarde końcówki, ugotować na wodzie (mała ilość) lub na parze. Ugotowane szparagi odcedzić, polać rozgrzanym masłem z...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY