Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Salsa meksykańska

A+ A-
drukuj
  • 2 papryki czerwone
  • 3 papryczki chili
  • 1 mała cebula czerwona
  • 1 pomidor
  • 1 puszka pomidorów krojonych (bez skórki)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • przyprawy: papryka mielona ostra i słodka, pieprz, sól, oregano

Sposób przyrządzania:

Warzywa obmyć, z papryk usunąć gniazda, pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i smażyć na patelni razem z drobno pokrojonymi papryczkami chili. Dodać pomidory z puszki oraz pokrojonego w małe kawałki pomidora. Podsmażoną całość dokładnie wymieszać i zmiksować. Papryki pokroić na małe kawałeczki, podsmażyć na oliwie razem ze zmiksowanym sosem. Dodać ketchup, ocet winny, doprawić, gotować na małym ogniu przez około 15 minut. Powstały sos odstawić do wystygnięcia. Podawać np. jako dip do nachosów.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cebula czerwona
  • Cukier
  • Pomidory z puszki
  • Czosnek
  • Papryka ostra
  • Sól
  • Oregano
  • Ketchup
  • Ocet winny
  • Oliwa
  • Papryczki chilli
  • Papryka
  • Papryka słodka
  • Pieprz mielony
  • Pomidory

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Makaron tagliatelle w sosie pomidorowym

  • Rozgrywające ziemniaczki

  • Rosti light

  • Carpaccio wołowe

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Tortilla party

    Mięso z kurczaka pokroić w kawałki, wymieszać z przyprawami i octem balsamicznym, usmażyć na chrupko. Ogórek pokroić w paski. Awokado obrać ze...

    więcej
  • Rosti light

    Wymieszać ze sobą 4 starte ziemniaki, łyżkę posiekanej natki pietruszki, dwie łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz do smaku i z tak powstałej masy...

    więcej
  • Stek Mignon

    Nagrzać piekarnik do 200°C. Z polędwicy wykroić dwa steki o średnicy ok. 7 cm i grubości ok. 5-6 cm. Mieso doprowadzić do temperatury pokojowej. Steki...

    więcej
  • Wątróbka z jabłkiem

    Wątróbkę dokładnie oczyścić z błon. Obtoczyć w mące i zrumienić na patelni, dodać grubo pokrojoną cebulę, następnie jabłka pokrojone w...

    więcej