Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Joulutorttu

A+ A-
drukuj
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • słoik powideł śliwkowych
  • cukier puder

Sposób przyrządzania:

Ciasto francuskie rozmrozić, pokroić w kwadraty (ok. 8-10 cm) i ponacinać po ukosie tak, aby kwadrat przybrał kształt wiatraka. Cieńsze rogi zawinąć do środka, grubsze pozostawić bez zmian. Można również formować ciasto w kształt róż, nacinając kwadrat na każdym jego rogu (litera L), zagiąć rogi i przykleić do środka. Następnie nałożyć na środek pół łyżeczki powideł i piec w temperaturze 220°C przez około 10 minut. Upieczone ciasteczka posypać cukrem pudrem.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Ciasto francuskie
  • Cukier puder

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Konfitura śliwkowa z bananami

  • Tuńczyk w sałatce na ciepło

  • Cytrusowe orzeźwienie

  • Krewetki bramkarza

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Rosti light

    Wymieszać ze sobą 4 starte ziemniaki, łyżkę posiekanej natki pietruszki, dwie łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz do smaku i z tak powstałej masy...

    więcej
  • Spaghetti z sosem pomidorowym (dla 2 osób)

    Pomidory z puszki lekko podgrzać w garnku. Ugotować makaron w dużej ilości wrzącej wody (gotować 5-6 minut) . Makaron powinien być al dente. Odcedzić...

    więcej
  • Kurczak z karczochami

    Piekarnik nagrzać do 180°C. Piersi kurczaka oprószyć solą i pieprzem. Na patelni powoli rozgrzać tłuszcz. Filety smażyć po około 4 minuty z każdej...

    więcej
  • Grillowane krewetki

    Rozgrzać masło. Krewetki umyć, osuszyć i wrzucić na patelnię wraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Szparagi umyć,...

    więcej