Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Joulutorttu

A+ A-
drukuj
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • słoik powideł śliwkowych
  • cukier puder

Sposób przyrządzania:

Ciasto francuskie rozmrozić, pokroić w kwadraty (ok. 8-10 cm) i ponacinać po ukosie tak, aby kwadrat przybrał kształt wiatraka. Cieńsze rogi zawinąć do środka, grubsze pozostawić bez zmian. Można również formować ciasto w kształt róż, nacinając kwadrat na każdym jego rogu (litera L), zagiąć rogi i przykleić do środka. Następnie nałożyć na środek pół łyżeczki powideł i piec w temperaturze 220°C przez około 10 minut. Upieczone ciasteczka posypać cukrem pudrem.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Ciasto francuskie
  • Cukier puder

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Włoska pizza z warzywami i serem Tomino w oliwie z papryką

  • Arancini sycylijskie

  • Chrupiące paluszki serowe

  • Gęś pieczona z gruszkami i jabłkami

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Tiramisu

    Zamoczyć w kawie biszkopty z obu stron - nabiorą specyficznego smaku i aromatu, ale zbytnio nie rozmiękną. Nasiąknięte biszkopty ułożyć w osobnym...

    więcej
  • Włoska pizza z warzywami i serem Tomino w oliwie z papryką

    Zmieszać składniki na ciasto, rozwałkować placek na pizzę. Rozłożyć na placku warzywa i mozzarellę. Piec w temperaturze 180°C przez 20 – 25...

    więcej
  • Domowe pączki

    Z drożdży, mleka i 3 łyżek mąki zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Ser zmielić. Pozostałą mąkę połączyć z posiekanym masłem,...

    więcej
  • Moskole

    Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, zmielić, dodać mąkę, maślankę i sól, wyrobić na stolnicy ciasto, rozwałkować i formować owalne placki...

    więcej