Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Banica

A+ A-
drukuj
  • 200g ciasto filo (mogą być ewentualnie 2 rolki ciasta francuskiego)
  • 2 szklanki wody mineralnej
  • 3 jajka
  • 0,5 kg mąki
  • opakowanie sera feta/sera owczego
  • sól
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 6 łyżek wody mineralnej

Sposób przyrządzania:

Z mąki, 6 łyżek wody i octu zagnieść twarde ciasto, następnie podzielić je na dwie części i odstawić na około pół godziny pod przykryciem. Jajka i ser wymieszać z jogurtem, dodając stopniowo wodę mineralną. Ciasto rozwałkować na dwa okrągłe, bardzo cienkie placki (jeden większy, drugi mniejszy). Okrągłą formę do pieczenia wysmarować masłem, wyłożyć większym plackiem, dodać farsz, polać roztopionym masłem. Górę zakryć mniejszym plackiem. Piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut. Można też podawać na zimno.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Mąka
  • Masło
  • Ser feta
  • Woda
  • Sól
  • Jajka
  • Ciasto filo
  • Jogurt naturalny
  • Ocet jabłkowy
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Puchar sułtański

  • Sałatka warzywna

  • Pucharowe hamburgery

  • Moskole

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Horta - zielona wyspa

    Zieleninę dokładnie opłukać, odciąć końcówki u nasady i zbrązowiałe liście, następnie włożyć do głębokiego naczynia z gotującą się wodą...

    więcej
  • Karp nadziewany kapustą

    Rybę sprawić nie odcinając głowy, ale usunąć oczy i skrzela. Umyć, osuszyć i natrzeć solą. Grzyby posiekać, przesmażyć na maśle, dodać drobno...

    więcej
  • Przekąska z jajecznicy

    Jajka rozbić tak, aby ¾ wysokości skorupki zostało całe. Drobno posiekaną cebulkę zeszklić, na to wlać jajka. Jak tylko białko na dnie zacznie się...

    więcej
  • Bocadillos z kalmarami

    W misce wymieszać dwa rodzaje mąki ze szczyptą soli i pieprzu. Na głęboką patelnię wylać olej nie więcej jak do 1/3 wysokości ściany patelni i...

    więcej