Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Zupa z kalafiorem i szparagami

A+ A-
drukuj
  • pęczek zielonych szparagów
  • 1 kalafior
  • 2 łyżki masła
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 1 gałązka lubczyku
  • 1 kwaśna śmietana
  • 1 bulion warzywny
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • pieczywo na grzanki
  • woda

Sposób przyrządzania:

Kalafior podzielić na różyczki i podsmażyć na rozgrzanym maśle. Zagotować bulion (z 1 l wody), następnie dodać różyczki kalafiora, a po ok 10-15 minutach umyte, obrane i pozbawione twardych końcówek szparagi oraz por i pietruszkę. Dodać śmietanę i lubczyk, doprawić przyprawami. Podawać z grzankami.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Por
  • Bulion
  • Szparagi zielone
  • Woda
  • Grzanki
  • Kalafior
  • Sól
  • Kwaśna śmietana
  • Pietruszka
  • Liście laurowe
  • Lubczyk
  • Masło
  • Pieprz mielony

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Jaja sadzone ze szparagami i szynką parmeńską

  • Musaka

  • Canelloni w sosie pomidorowym

  • Sałatka z kuskusem i oliwkami

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Pierś z gęsi z pierożkami z kaszy gryczanej i marchewką

    Piersi z gęsi umyć dzień wcześniej i pozostawić na noc do wymoczenia w wodzie, dodając 2 łyżki soli. Następnego dnia gęś wyjąć z wody, osuszyć,...

    więcej
  • Tost z jajkiem w koszulce

    W rondelku wypełnionym do połowy zagotować wodę, dolać octu, skręcić palnik tak aby woda tylko „mrugała”. Do kubeczka lub na spodek rozbić...

    więcej
  • Kaczka pieczona

    Jabłka pokroić na ćwiartki i oczyścić. Kaczkę w środku i na zewnątrz nasmarować oliwą i obsypać przyprawami. Do środka kaczki włożyć ćwiartki...

    więcej
  • Grillowany leszcz

    Rybę oczyścić, oprawić, naciąć z wierzchu, a następnie natrzeć solą, pieprzem, masłem. Do środka dodać plasterki cytryny, posypać natką...

    więcej