Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Buraczki na zimę

A+ A-
drukuj
  • 3 kg buraków
  • ok. 2-3 główek czosnku
  • 1,5 l wody
  • 3/4 szklanki octu 10%
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 5 łyżek cukru
  • 7-8 listków laurowych
  • ok.10 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1 łyżka tymianku

Sposób przyrządzania:

Buraki opłukać, posegregować w dwóch grupach wielkościowych: w jednym garnku ugotować małe buraczki, w drugim – większe (te drugie muszą gotować się dłużej). Gdy przestygną obrać ze skórki, duże pokroić w kostkę lub w plasterki 1-1,5cm grubości. Słoiki wyparzyć. Do jednych włożyć: całe, do drugich pokrojone buraki. Na wierzch kłaść połówki ząbków czosnku (na jeden słoik 0,5 l - ok.2 dużych ząbków czosnku). Zagotować wodę z octem i przyprawami. Wrzącą zalewą zalewać słoiki tak, by w każdym było trochę przypraw i po listku laurowym. Słoiki włożyć do dużego garnka, wyściełanego ściereczką. Garnek napełnić wodą do 3/4 wysokości słoików i pasteryzować ok.20 minut od momentu, kiedy się zagotują. Gorące wyjąć i ustawić do góry dnem do wystygnięcia. Najsmaczniejsze są po kilku tygodniach, gdy przejdą przyprawami i marynatą.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Buraki
  • Cukier
  • Czosnek
  • Tymianek
  • Woda
  • Ziele angielskie
  • Gorczyca
  • Sól
  • Liście laurowe
  • Ocet
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Konfitura śliwkowa z bananami

  • Słodkie Różki z tortilli

  • Pieczone pierożki z fetą i oliwkami

  • Bulion azjatycki z polędwicą wołową

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Ciasto rabarbarowe z migdałową kruszonką

    Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Pokroić rabarbar w 5 centymetrowe kawałki i włożyć równo do foremki/naczynia żaroodpornego. Wymieszać cordial z...

    więcej
  • Ciasteczka zuziowe

    Ciasto wyrobić i schłodzić w lodówce przez około 2 godziny. Potem rozwałkować ciasto na grubość około 3 milimetrów, wykrawać kółeczka...

    więcej
  • Tortelloni z pesto i parmezanem

    W osolonej wodzie ugotować tortelloni według wskazówek na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni na niedużej ilości oliwy zamieszać sos pesto z...

    więcej
  • Filet zapiekany w serze i żurawinie

    Brokuły podgotować na parze przez 2 minuty. W międzyczasie wstawić do naczynia żaroodpornego filet, ananas, podgotowane brokuły i posypać startym...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY