Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.
Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe.
Sposób przyrządzania:
Przepis na syrop: zagotować wodę, półtorej szklanki cukru i sok z pomarańczy, pozostawić do ostygnięcia. Ciasto: Pozostałą ilość cukru zmiksować razem z orzechami i cynamonem. Płaty ciasta filo wysmarować roztopionym masłem, wyłożyć na posmarowaną masłem blachę w formie w formie 8 warstw (kładzionych kolejno jedna na drugiej, wszystkie wysmarowane roztopionym masłem). Wyłożone warstwy przykryć równomiernie pierwszą częścią zmiksowanych orzechów (będą ich trzy). Następnie nałożyć kolejne 8 warstw wysmarowanych masłem płatów ciasta filo i kolejną część orzechów, powtórzyć cały proces do uzyskania 3 warstw płatów i orzechów. Wierzch przykryć ośmioma warstwami ciasta filo, wysmarowanymi masłem. Uformowane ciasto pokroić na kawałki (mogą być kwadraty, romby lub trójkąty). Piec około 30 minut w 180 stopniach, do uzyskania efektu zrumienienia. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, polewamy je podgrzanym syropem. Ostygnięte ciasto dekorujemy kawałkami pistacji.
lub wyszukaj w przepisach
Kromki pumpernikla posmarować cienko masłem. Ułożyć plasterek pomidora, posypać go solą i pieprzem. Na tym ułożyć plasterek fety i łososia...
więcejDo dzbanka wody dodać starty imbir oraz sok wyciśnięty z cytryn i jednej limonki. Drugą limonkę pokroić w plasterki, wrzucić do lemoniady, dodać...
więcejZiemniaki ugotować i pokroić na większe kawałki. Pomidorki umyć i przekroić na pół. Paprykę pokroić w paski, a cebulę - w krążki. Makrelę...
więcejMąkę przesiać, wlać 5 łyżek oliwy, drożdże rozprowadzone w ciepłej wodzie z miodem oraz sól. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do...
więcej