Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Baklava

A+ A-
drukuj
  • 500g ciasta filo
  • 500g orzechów włoskich
  • 300g masła klarowanego
  • 1,75 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • garść pistacji

Sposób przyrządzania:

Przepis na syrop: zagotować wodę, półtorej szklanki cukru i sok z pomarańczy, pozostawić do ostygnięcia. Ciasto: Pozostałą ilość cukru zmiksować razem z orzechami i cynamonem. Płaty ciasta filo wysmarować roztopionym masłem, wyłożyć na posmarowaną masłem blachę w formie w formie 8 warstw (kładzionych kolejno jedna na drugiej, wszystkie wysmarowane roztopionym masłem). Wyłożone warstwy przykryć równomiernie pierwszą częścią zmiksowanych orzechów (będą ich trzy). Następnie nałożyć kolejne 8 warstw wysmarowanych masłem płatów ciasta filo i kolejną część orzechów, powtórzyć cały proces do uzyskania 3 warstw płatów i orzechów. Wierzch przykryć ośmioma warstwami ciasta filo, wysmarowanymi masłem. Uformowane ciasto pokroić na kawałki (mogą być kwadraty, romby lub trójkąty). Piec około 30 minut w 180 stopniach, do uzyskania efektu zrumienienia. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, polewamy je podgrzanym syropem. Ostygnięte ciasto dekorujemy kawałkami pistacji.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cukier
  • Cynamon
  • Woda
  • Pistacje
  • Ciasto filo
  • Masło
  • Orzechy włoskie
  • Pomarańcz
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Focaccia z rozmarynem i suszonymi pomidorami

  • Groch z kapustą

  • Tournedos Rossini

  • Szaszłyki z rostbefu z papryką pieczoną i cebulą

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Turbot pieczony w soli

    Na wstępie należy oczyścić i wypatroszyć turbota, rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Do środka ryby włożyć gałązkę rozmarynu. Zasypać solą dno...

    więcej
  • Tiramisu

    Zamoczyć w kawie biszkopty z obu stron - nabiorą specyficznego smaku i aromatu, ale zbytnio nie rozmiękną. Nasiąknięte biszkopty ułożyć w osobnym...

    więcej
  • Karjalanpiirakat - pierogi karelskie

    Obydwie mąki przesiać na stolnicy, wymieszać z solą i 250ml wody. Zagnieść twarde ciasto, uformować je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i...

    więcej
  • Krem cebulowy

    Cebulę drobno posiekać. Lekko zeszklić na oliwie. Dodać posiekany czosnek i bulion. Doprawić i gotować 15-20 minut. Dokładnie zmiksować wszystko...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY