Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Rolada cielęca z pieczonymi ziemniaczkami

A+ A-
drukuj
  • 1kg cielęciny (np. mostek cielęcy, udziec)
  • 15dag boczku wędzonego
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 kiszone ogórki
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 2 łyżki masła
  • pół szklanki wody

Sposób przyrządzania:

Mięso obmyć, osuszyć, usunąć kości, lekko rozbić, oprószyć solą, pieprzem i majerankiem. Boczek pokroić w plastry, rozłożyć na mięsie razem z pokrojonymi w kostkę ogórkami. Całość zwinąć w rulon i związać nitką lub sznurkiem (ewentualnie spiąć wykałaczkami). Roladę przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, obłożyć pokrojoną cebulą, zalać wodą. Piec około 2 godziny w temperaturze 180°C. W tym czasie obrać i podgotować ziemniaki (na półtwardo), a następnie doprawić je solą i pieprzem. Na 30 minut przed końcem pieczenia dodać ziemniaki do naczynia żaroodpornego. Danie podawać z ogórkami kiszonymi, mizerią lub gotowanymi buraczkami.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Boczek
  • Woda
  • Ziemniaki
  • Ogórki kiszone
  • Sól
  • Majeranek
  • Masło
  • Pieprz czarny

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Cielęcina na batatach i rukoli

  • Czekoladowa panna cotta z gruszką

  • Cielęcina duszona w sosie śmietanowym

  • Salmorejo z szynką hiszpańską

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Makaron bezglutenowy z kurczakiem i gorgonzolą

    Aby mięso było bardziej soczyste i miało bardziej wyrazisty smak najlepiej uprzednio pokroić je w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, zalać oliwą z...

    więcej
  • Zupa szparagowa

    Szparagi obrać, części zdrewniałe wyrzucić, czubki – około 2cm odłożyć. Łupiny dodać do bulionu i gotować na małym ogniu około 15 minut....

    więcej
  • Mini kanapki z serem pleśniowym i krewetkami

    Ser przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, ma mieć wyraźnie pikantno-kwaśny smak. Na krakersie ułożyć warstwę sera, wbić w niego po kilku...

    więcej
  • Spaghetti al pomodoro wedługu Audrey Hepburn

    Zacznij od pomidorów: włóż je do dużego rondla z cebulą, selerem i marchewką i trzymaj na mocnym ogniu pod przykryciem przez dziesięć minut, aż...

    więcej