Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Sałatka z awokado, szynką parmeńską i jajkiem

A+ A-
drukuj
  • 500 g roszponki
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • 3-4 jajka ugotowane na twardo lub półtwardo
  • 1 awokado
  • kiełki brokuła
  • pestki dyni
  • Sos:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

Roszponkę myjemy, suszami i rozkładamy na talerze. Na sałacie układamy pokrojone pomidorki. Następnie rozkładamy pokrojone awokado i poszarpane kawałki szynki parmeńskiej. Na samym wierzchu kładziemy ćwiartki ugotowanego jajka. Wszystkie składniki na sos, wlewamy do słoika i wstrząsamy. Sałatkę delikatnie skrapiamy tak przygotowanym sosem. Całość dekorujemy kiełkami brokuła i pestkami dyni.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Roszponka
  • Szynka parmeńska
  • Sól
  • Jajka
  • Prażone ziarna dyni
  • Musztarda
  • Miód
  • Ocet balsamiczny
  • Oliwa extra virgin
  • Pieprz czarny
  • Pomidory koktajlowe
  • Avocado
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Kurczak w rozmarynie z czosnkiem

  • Włoska pizza z warzywami i serem Tomino w oliwie z papryką

  • Francuski Ratatouille z kozim serem

  • Pietruszkowe smoothie

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Roladki z szynką wędzoną i szałwią

    Nagrzać piekarnik do 200°C. Pociąć ser Beemster Royaal na 10 kostek równej wielkości, a następnie umieścić każdą kostkę na liściu szałwii i...

    więcej
  • Zapiekany w szynce parmeńskiej stek z łososia

    Z umytego i osuszonego fileta łososia wyjąć ości, pokroić go na steki. Wykrojony stek doprawić, przykryć listkiem szałwii i zawinąć go w plaster...

    więcej
  • Krem z młodej kalarepy

    Kalarepy obrać, pokroić w kawałki, zalać wodą, dodać włoszczyznę, posolić i gotować, aż wszystkie warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodać...

    więcej
  • Miodowa sałatka z łososiem

    Groszek blanszujemy, migdały opiekamy na patelni. Gotujemy łososia w osolonej wodzie i dzielimy go na kawałki. Mieszamy musztardę z oliwą sokiem z...

    więcej