Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Tartaletki z musem czekoladowym i malinami

A+ A-
drukuj
  • 500 g mąki
  • 250 g zimnego masła
  • 7 łyżek kwaśnej śmietany
  • 50 g drobnego cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wanilii
  • świeże maliny
  • wiórki czekoladowe

Sposób przyrządzania:

Mąkę przesiać do miski. Dodać resztę składników i krótko ugniatać ciasto. Po uformowaniu w tartaletkach schłodzić ciasto w lodówce. Zimne ciasto, prosto z lodówki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 °C. Piec przez około 10 – 15 minut, aż lekko się zezłoci. Czekoladę rozpuścić i ostudzić. Ubić śmietanę z cukrem i zmieszać z zimną czekoladą, następnie masę wlać na zimne już tartaletki i zamrozić. Podać ze świeżymi malinami i wiórkami czekoladowymi.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cukier
  • Czekolada
  • Wanilia
  • Jajka
  • Proszek do pieczenia
  • Olej
  • Kwaśna śmietana
  • Mąka
  • Maliny
  • Masło
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Mus czekoladowy wg Audrey Hepburn

  • Kasza gryczana z granatem

  • Kociołek tatrzański (bogracz) z baraniny

  • Tabbouleh

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Małże w sosie pomidorowo – czosnkowym

    Warzywa drobno pokroić, a czosnek zmiażdżyć. Krewetki oczyścić, usunąć głowy i pancerzyki (powinny zostać 2 cm pancerzyka przy ogonie). W dużym...

    więcej
  • Tartiflette z serem i grzybami

    Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Ziemniaki gotować w mundurkach przez ok. 10 minut, aż będą al dente. Obrać i pokroić. Masło rozgrzać na...

    więcej
  • Lody zapiekane

    Białka ubić na sztywno z cukrem i połączyć z wiórkami tworząc gęstą masę. Gałki lodów układać na masie i formować kule. Od razu smażyć i...

    więcej
  • Zapiekana ricotta

    Rozgrzać piekarnik do 180 st. Foremkę do pieczenia (wielkości filiżanki) nasmarować masłem. W misce zmieszać ricottę, jajko, cukier i wanilię, po...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY