Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Dolmades

A+ A-
drukuj
  • słoik marynowanych liści winogron (liście można również kupić w większych supermarketach lub na straganach warzywnych i samodzielnie zamarynować)
  • 1 kg mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego)
  • 2 opakowania surowego ryżu
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • listki mięty
  • pół szklanki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pół szklanki przecieru pomidorowego
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • duży jogurt naturalny
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy - sól, pieprz, przyprawa grecka

Sposób przyrządzania:

Liście winogron opłukać w zimnej wodzie. Mięso, ryż, posiekane cebulę, natkę pietruszki i miętę wymieszać razem z koncentratem, oliwą i sokiem z cytryny, doprawić. Na opłukane liście wyłożyć farsz, a następnie zawijać tak, jak gołąbki. Na dno garnka dodać trochę oliwy, zawinięte gołąbki układać warstwowo, blisko siebie, skrapiając je sokiem z cytryny. Całość zalać bulionem do całkowitego przykrycia, gotować na średnim ogniu około godziny. Sok z cytryny wymieszać z jogurtem, posiekaną natką pietruszki i sprasowanym czosnkiem - tak przygotowanym sosem polewamy gołąbki po ugotowaniu.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Bulion
  • Cebula
  • Cytryny
  • Mięta
  • Natka pietruszki
  • Oliwa
  • Pieprz czarny
  • Ryż
  • Przecier pomidorowy
  • Sól
  • Jogurt naturalny
  • Mięso mielone

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Bagietka francuska

  • Sałatka z serem pizzicotti i wędzoną wołowiną

  • Kaszotto z mieloną wołowiną

  • Sakiewki parmeńskie

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Amerykańskie pancakes

    Masło rozpuścić w rondelku. Do miski wbić jajka, następnie dodać mąkę, mleko, cukier, śmietanę, proszek do pieczenia, cynamon i na końcu...

    więcej
  • Flaczki po krakowsku

    Flaki oparzone przejrzeć, wymyć, pokrajać na części, zalać wodą, przykryć i do 4 godzin gotować. Potem je wybrać do zimnej wody, a gdy wystygną...

    więcej
  • Bogracz

    Wołowinę i boczek pokroić w średniej wielkości kostkę, cebulę - w małą kostkę. Dodać do dużego, głębokiego garnka z podgrzanymi czterema...

    więcej
  • Ryba po grecku

    Marchewkę, seler i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach, cebulę i pora drobno pokroić. Warzywa podsmażyć na odrobinie oleju, dorzucić przyprawy,...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY