Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Dolmades

A+ A-
drukuj
  • słoik marynowanych liści winogron (liście można również kupić w większych supermarketach lub na straganach warzywnych i samodzielnie zamarynować)
  • 1 kg mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego)
  • 2 opakowania surowego ryżu
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • listki mięty
  • pół szklanki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pół szklanki przecieru pomidorowego
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • duży jogurt naturalny
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy - sól, pieprz, przyprawa grecka

Sposób przyrządzania:

Liście winogron opłukać w zimnej wodzie. Mięso, ryż, posiekane cebulę, natkę pietruszki i miętę wymieszać razem z koncentratem, oliwą i sokiem z cytryny, doprawić. Na opłukane liście wyłożyć farsz, a następnie zawijać tak, jak gołąbki. Na dno garnka dodać trochę oliwy, zawinięte gołąbki układać warstwowo, blisko siebie, skrapiając je sokiem z cytryny. Całość zalać bulionem do całkowitego przykrycia, gotować na średnim ogniu około godziny. Sok z cytryny wymieszać z jogurtem, posiekaną natką pietruszki i sprasowanym czosnkiem - tak przygotowanym sosem polewamy gołąbki po ugotowaniu.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Ryż
  • Bulion
  • Cebula
  • Cytryny
  • Przecier pomidorowy
  • Sól
  • Jogurt naturalny
  • Mięta
  • Natka pietruszki
  • Oliwa
  • Mięso mielone
  • Pieprz czarny

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Grillowane krewetki

  • Pierś indyka duszona w białym winie i śmietanie

  • Babeczki czekoladowo waniliowe

  • Powidło śliwkowe

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Makaron bezglutenowy z kurczakiem i gorgonzolą

    Aby mięso było bardziej soczyste i miało bardziej wyrazisty smak najlepiej uprzednio pokroić je w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, zalać oliwą z...

    więcej
  • Chłodnik z kefirem

    Warzywa dokładnie umyć oraz zetrzeć na tarce o grubych oczkach (ogórka dodatkowo obrać ze skórki). Śmietanę i kefir wymieszać, dodać starte...

    więcej
  • Tofu z dżemem chilli

    Na rozgrzanej patelni zrumienić posiekany czosnek, następnie dodać dżem chilli, pokrojone w kostkę tofu oraz sos sojowy. Najlepiej podawać z białym...

    więcej
  • Sałatka śledziowa z buraczkami

    Ziemniaki i buraki gotujemy, studzimy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę siekamy. Ogórki, jabłko i płaty śledziowe kroimy w większą kostkę....

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY