Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Naleśniki pomarańczowe

A+ A-
drukuj
  • 2 szklanki mąki
  • 2 - 2 i 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 6 - 8 pomarańczy
  • 1/2 szklanki syropu pomarańczowego
  • kieliszek likieru lub nalewki pomarańczowej
  • 10 dag masła

Sposób przyrządzania:

Wszystkie składniki na ciasto (mąka, mleko, jajka, olej, sól) wymieszać w misce lub zmiksować, odstawić na 2 godziny. Pomarańcze obrać, oczyścić miąższ, włożyć do rondla z rozgrzanym masłem, smażyć około 5 minut. Dodać syrop pomarańczowy, resztę soku z pomarańczy i jeszcze chwilę dusić. Kawałki owoców przełożyć łyżką cedzakową do głębokiego talerza. Nadziać nimi naleśniki, złożyć je w trójkąty, włożyć ponownie do gorącego sosu w rondlu i lekko razem podgrzewać kilka minut. Ostrożnie przełożyć na talerze i polać gorącym sosem wymieszanym z likierem. Udekorować paskami kandyzowanej skórki pomarańczowej.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Syrop pomarańczowy
  • Nalewka pomarańczowa
  • Sól
  • Jajka
  • Olej
  • Mleko
  • Mąka
  • Makaron spaghetti
  • Masło
  • Pomarańcz
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Sałatka z awokado, szynką parmeńską i jajkiem

  • Kruche ciasteczka – przepis podstawowy

  • Tabbouleh

  • Pieczony łosoś z papryką, cukinią i bakłażanem

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Grecka sałatka z ziołowym serem tomino

    Poszatkować cebulę i namoczyć w zimnej wodzie przez pół godziny. Zmieszać wszystkie składniki i doprawić oliwą, solą, pieprzem i koperkiem.

    więcej
  • Zupa z soczewicy

    Soczewicę ugotować, dodając bulionu. Cebulę oraz marchew pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie, a następnie dodać do gotującej się soczewicy....

    więcej
  • Jamie Oliver: pizza z mozarellą i sosem pomidorowym

    Przesiać mąkę i sól na czystą powierzchnię i zrobić dołek na środku. Dodać drożdże i cukier do letniej wody, wymieszać widelcem i pozostawić na...

    więcej
  • Faszerowana rolada

    Schab rozciąć tak, aby powstał jeden płaski płat. Czosnek zmiażdżyć. Mięso z jednej strony nasmarować oliwą, majerankiem, czosnkiem, solą i...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY