Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Naleśniki pomarańczowe

A+ A-
drukuj
  • 2 szklanki mąki
  • 2 - 2 i 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 6 - 8 pomarańczy
  • 1/2 szklanki syropu pomarańczowego
  • kieliszek likieru lub nalewki pomarańczowej
  • 10 dag masła

Sposób przyrządzania:

Wszystkie składniki na ciasto (mąka, mleko, jajka, olej, sól) wymieszać w misce lub zmiksować, odstawić na 2 godziny. Pomarańcze obrać, oczyścić miąższ, włożyć do rondla z rozgrzanym masłem, smażyć około 5 minut. Dodać syrop pomarańczowy, resztę soku z pomarańczy i jeszcze chwilę dusić. Kawałki owoców przełożyć łyżką cedzakową do głębokiego talerza. Nadziać nimi naleśniki, złożyć je w trójkąty, włożyć ponownie do gorącego sosu w rondlu i lekko razem podgrzewać kilka minut. Ostrożnie przełożyć na talerze i polać gorącym sosem wymieszanym z likierem. Udekorować paskami kandyzowanej skórki pomarańczowej.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Mąka
  • Makaron spaghetti
  • Masło
  • Pomarańcz
  • Sól
  • Jajka
  • Olej
  • Mleko
  • Syrop pomarańczowy
  • Nalewka pomarańczowa
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Curry z dynią

  • Roladki z szynką wędzoną i szałwią

  • Gęś pieczona z gruszkami i jabłkami

  • Groch z kapustą

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Sałatka z ricottą i gruszką

    Sałatę lodową rozdrobnić, wymieszać z roszponką. Dodać pokrojone w kostkę pomidora oraz gruszkę. Wymieszać z ricottą. Posypać prażonymi pestkami...

    więcej
  • Ciasto ziemniaczane

    Ziemniaki ugotować i dokładnie pognieść. Cebulę drobno posiekać i lekko podsmażyć na oliwie. Żółty ser zetrzeć na grubej tarce, ricottę...

    więcej
  • Polędwiczki cielęce w sosie żurawinowym

    Mięso umyć, pokroić w kawałki, przyprawić solą i pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i obsmażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek aż do...

    więcej
  • Biała pizza z serem i łososiem

    W misce połączyć mąkę z drożdżami, solą, oliwą z oliwek oraz letnią wodą i zagniatać przez 8–10 minut, aż ciasto zrobi się miękkie i...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY