Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Tort kawowo-czekoladowy

A+ A-
drukuj
  • 400 g gorzkiej czekolady
  • 330 ml śmietany kremówki
  • 150 g masła + 1 łyżka do wysmarowania formy
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 100 ml kawy espresso

Sposób przyrządzania:

Rozgrzać piekarnik do 100 ºC. Wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia dno i ścianki tortownicy o średnicy 25 cm. Włożyć posiekaną czekoladę do dużej miski. Podgrzać śmietanę z masłem, nie doprowadzając do wrzenia. Zalać czekoladę gorącą śmietaną i odstawić na 1 minutę. Wymieszać mikserem. Za pomocą trzepaczki wymieszać w drugiej misce jajka, cukier oraz espresso i połączyć z czekoladową masą. Wymieszać składniki mikserem na wolnych obrotach. Przelać masę do przygotowanej formy i piec 2,5 do 3 godzin, aż tort zestali się przy ściankach tortownicy, a pośrodku będzie jeszcze dość miękki. Nie wyjmując tortu z formy, ostudzić go do temperatury pokojowej. Wstawić do lodówki przed pokrojeniem na porcje. Kroić gorącym, suchym nożem.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cukier
  • Czekolada
  • Śmietana gęsta
  • Jajka
  • Kawa
  • Masło
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Zupa czosnkowa

  • Pikantny kurczak z orzechami i chilli

  • Łosoś z paprykami

  • Chutney z jabłek

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Spaghetti frutti di mare

    Drobno posiekany i przepuszczony przez wyciskarkę czosnek krótko przesmażyć na chłodnej oliwie. Dodać cebulę pokrojoną w piórka. Zwiększyć ogień...

    więcej
  • Babeczki czekoladowo waniliowe

    Ze składników ciasta wyrobić gładką, jednolitą masę, schować ją do lodówki na około godzinę. Następnie rozwałkować ciasto, wyciąć koła...

    więcej
  • Burek z serem

    Mąkę, sól oraz wodę wymieszać, wyrobić ciasto do uzyskania efektu miękkości i elastyczności, uformować je w kulę i odłożyć na około pół...

    więcej
  • Sorbet jabłkowy

    Jabłka umyć, odciąć górną warstwę, usunąć miąższ i gniazda nasienne, a następnie wstawić do lodówki. Miąższ przełożyć do małego naczynia,...

    więcej