Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Risotto z karczochami

A+ A-
drukuj
  • puszka karczochów F&J
  • 1 duża cebula
  • opakowanie ryżu
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • pół szklanki wina białego wytrawnego
  • oliwa z oliwek
  • ser parmezan
  • świeże listki bazylii
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie w głębokiej patelni, następnie dodać osuszone z zalewy plastry karczochów. Po upłynięciu ok 5 minut dodać suchy ryż.. Całość podsmażać jeszcze przez około 10 minut na małym ogniu, mieszając co chwilę, a następnie zalać bulionem warzywnym, winem wytrawnym, odrobiną zalewy z puszki i gotować, aż ryż będzie miękki. Pod koniec doprawić. Przed podaniem posypać startym parmezanem i udekorować listkami bazylii.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Ryż
  • Bulion
  • Cebula
  • Ser parmezan
  • Wino białe
  • Sól
  • Karczoch
  • Natka pietruszki
  • Oliwa
  • Pieprz mielony

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Ptysie

  • Pieczony łosoś z papryką, cukinią i bakłażanem

  • Domowe müsli – zdrowy początek dnia

  • Roladki z grillowanej cukinii

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Stek cielęcy w sosie borowikowym

    Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry, lekko rozbić, przyprawić solą i pieprzem, a następnie usmażyć na rozgrzanej patelni do uzyskania efektu...

    więcej
  • Futomaki – sushi

    Ryż przygotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Pokroić ogórka i tuńczyka w podłużne paski. Listek alg umieścić na środku maty...

    więcej
  • Pstrąg na kuskusie

    Fasolę umyć, poodcinać końcówki, ugotować . Kuskus ugotować oddzielnie, zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodając kilka kropel oliwy z oliwek,...

    więcej
  • Tuńczyk na ciepło w suszonych pomidorach

    Pomidory suszone (lub koktajlowe), czosnek i oliwki podsmażyć na oliwie. Dodać tuńczyka i podsmażać przez kilka minut. Smacznego!

    więcej